Lov na srndaća, kao i redovan ili vanredni odstrel divljih svinja tamo gdje prave štete, može početi da se odvija uz obavezu poštivanja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije povodom pandemije virusa korona, kao i svih drugih propisa iz oblasti lovstva.

loc-srndac-678x381

Ovo je zaključak sastanka čelnih ljudi Lovačkog saveza Republike Srpske sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Kako se u Srpskoj život postepeno vraća u normalu, zaključeno je da ne postoje prepreke za izvršenje lova divljači prema Naredbi o vremenu lova lovostajem zaštićene divljači („Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 03/10, 65/18 i 94/19), kalendaru lova i godišnjim planovima. Međutim, na sastanku je podvučeno da svi članovi Lovačkog saveza Republike Srpske, bez izuzetaka, moraju da poštuju mjere Republičkog štaba.

Kao i do sada, odobrenje za vanredni odstrel divljih svinja daje Ministarstvo uz prethodno podnesen zahtjev korisnika lovišta u skladu sa članom 17. Zakona o lovstvu Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske”, br.60/09 i 50/13). Lovački savez Republike Srpske svim lovcima želi uspješnu lovnu sezonu uz lovački pozdrav Dobar pogled.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *