Dr Koviljka Gotovac: Nema slučajeva djece oboljele od morbila, ali postoji ogromna šansa za pojavu epidemije

Zbog pogoršane epidemiološke situacije na području Tuzlanskog kantona, Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo TK dana 23.02.2024. godine donijelo Naredbu o proglašenju epidemije morbila na području Tuzlanskog kantona. Ovo nije prva regija zahvaćena epidemijom morbila u Federaciji BiH.

Zbog novonastale situacije u okruženju pitali smo stručnu osobu i ljekara iz Zvornika o trenutnom stanju u Zvorniku što se tiče problema pojave morbila i hospitalizacije djece i pacijenata.

Dr Koviljka Gotovac specijalista pedijatrije u zvorničkoj bolnici za portal Zvornicki ba je rekla:

U JZU Bolnica Zvornik trenutno nema slučajeva djece oboljele od morbila. Postoje šanse za epidemiju obzirom da je veliki broj nevakcinisane djece.
Kako bismo spriječili epidemiju potrebno je obaviti redovnu vakcinaciju djece po kalendaru vakcinacija, rekla je dr Koviljka Gotovac specijalista pedijatrije.

Imajući u vidu nedovoljnu vakcinalnu pokrivenost MRP i DTP-IPV-Hib vakcinom obveznika vakcinacije, pozivamo sve roditelje nevakcinisane djece da vakcinišu svoju djecu prema Programu obaveznih imunizacija kao i da nadomjeste propuštene doze vakcina u svojim vakcinalnim centrima.

U periodu od 29.12.2023. godine do 23.02.2024. godine na području Tuzlanskog kantona registrovano je 170 slučajeva oboljelih od morbila na području sedam opština/gradova. Od ukupnog broja oboljelih, 81 osoba zahtijevala je hospitalizaciju, pri čemu su kod 42 hospitalizirane osobe prisutne komplikacije u vidu upale pluća i dijareje.

Trenutno je hospitalizirano 13 djece oboljelih od morbila. Među oboljelima dominiraju djeca uzrasta od 0-6 godina (58,23%) i 7-14 godina (26,47%). Oboljenje se najčešće javlja kod nevakcinisane djece i djece sa nepoznatim vakcinalnim statusom (97%).

Na nepovoljnju epidemiološku situaciju dodatno utiče i potvrda 53 slučaja velikog kašlja na području Tuzlanskog kantona koji su zabilježeni na području 12 opština/gradova gdje dominiraju djeca starosti 0-6 godina (90,1%) i 7-14 godina (5,7%) od kojih nevakcinisana djeca, nepotpuno vakcinisana i djeca nepoznatog vakcinalnog statusa čine 87,5% oboljelih osoba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *