drina1

Simbol Zvornika i svakog Zvorničanina je rijeka Drina. Cesta recenica u najtezim momentima Zvornicana bila je nijedna rijeka k’o Drina nijedna kuća k’o svoja.
Rijeka Drina postaje iz dvije manje rijeke Pive i Tare koje se spajaju kod Šćepan polja. Dužina Drine od izvorišta kod Šćepan polja do ušća u rijeku Savu (u blizini Sremske Rače) iznosi 346 kilometara. Drina spada u najbrže rijeke na Balkanu. Voda joj je hladna, bistra, zelenkaste boje. Širina rijeke je različita, nizvodno od Zvornika 2-4 km, a riječno korito do 300 m. Prosječna dubina Drine iznosi 3 m, a najviše 12 m. Prosječni proticaj Drine iznosi 370 m3/sec. U donjem toku Drina taloži velike količine pijeska i šljunka i gradi mnogo ada (oko kojih se račva), sprudova, plićaka, meandri i okuka («KRIVA DRINA»). Drina je poznata po splavarenju, ali je dosta nepogodna za plovidbu. To je hidroenergijom vrlo bogata rijeka, jer raspolaže snagom od 15,3 milijardi kWh.

drina2Dužina Drine kroz teritoriju oštine Zvornik iznosi 53 kilometra. Pritoke koje se ulivaju u Drinu na području opštine Zvornik su: Drinjača, Kamenica, Jošanička rijeka, Zlatica, Hoča, Sapna, Tabanačka rijeka, Kozlučka rijeka, Jasenička rijeka, Lokanjska rijeka, Pilićka rijeka.

drina3

Rijeka Drina sa svojom hladnom, bistrom, providnom i zelenkastom vodom, pogodna je za odmor i razne sportove na vodi, rafting, splavarenje ili sportski ribolov. Zbog njene bistre i zelene vode, zvali su je i Zelenika, a ova rijeka izuzetno bogata ribom (pastrmka, som, štuka, mladica, mrena…) pruža pravi ugođaj svim ribolovcima. Pored Drine postoji uređena šetališna zona, uređena gradska plaža i tereni za odbojku na pijesku i fudbal na pijesku. Na samoj rijeci ili na njenoj obali održavaju se brojne manifestacije kao što je Zvornička regata, ili najveća Zvornička manifestacija „Zvorničko ljeto“.

drina4
Drina se nazalost smatra i najvecom grobnicom stanovnika njenih obala jer su svi ratovi na ovim prostorima donijeli zrtve koje je nosila Drina svojim tokom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *