s

Druženje sa psom može značajno poboljšati koncentraciju i smanjiti stres, pokazuje novo istraživanje. Kućni ljubimci, posebno psi, imaju blagotvorne učinke na tjelesno i psihičko zdravlje ljudi. Evo što su otkrili istraživači:

– **Smanjenje stresa i anksioznosti**: Posjedovanje psa povezano je sa smanjenjem stresa i anksioznosti kod vlasnika. Interakcija s ljubimcem može imati terapijski učinak.
– **Fizička aktivnost**: Vlasnici pasa često hodaju s njima, što rezultira prosječnim pređenim putem od više od 33 kilometra sedmično. Ova tjelesna aktivnost povoljno utječe na zdravlje srca i krvnih žila.
– **Emocionalna povezanost**: Snažna emocionalna veza s ljubimcem pozitivno utječe na kvalitetu života.

s
– **Utjecaj na mozak**: Istraživanje provedeno na 30 odraslih sudionika pokazalo je da igranje s psom povećava koncentraciju i razinu pažnje. Tijekom interakcije s pudlom, promjene u mozgu su bile vidljive.
– **Šetnja kao opuštanje**: Šetnja sa psom opušta sudionike, dok četkanje poboljšava koncentraciju. Igra sa psom također ima pozitivan učinak na fokusiranost.

– **Zaključak**: Kućni ljubimci mogu biti terapija, a svakodnevne aktivnosti s njima imaju blagodati na tjelesno i psihičko zdravlje. Razmislite o nabavi psa ako imate uvjete za to – nikad nije prekasno za “prijateljstvo” sa psom!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *