Poštar iz BiH krao sadržaj paketa, šteta 100.000 franaka i sve to uradio zbog kockarskih dugova

Švajcarske vlasti otkrile su ozbiljan slučaj prevare koja se odnosi na nezakonito primanje socijalne pomoći, a zbog koje je država oštećena za više od 100.000 franaka.

Naime, kako prenose švajcarski mediji, nakon sumnje i sprovedene istrage utvrđeno je da je državljanin Bosne i Hercegovine godinama primao socijalnu pomoć, na koju nije imao pravo.

On je, kako prenose mediji, od socijalne službe svjesno prikrio da ima redovna primanja i imovinu. Riječ je o slučaju koji je otkriven nedavno, u gradu Naters.

Naime, ovakve prevare nisu rijetkost, ali su posljednjih godina prilično suzbijene redovnim posjetama radnika socijalnih službi. Njihov zadatak je da redovno utvrđuju činjenično stanje na terenu. Primjera radi, svaka kupovina imovine ili dodatno primanje, prema švajcarskom zakonu, mora se prijaviti nadležnim socijalnim službama jer se u tom slučaju mijenja status primaoca socijalne pomoći.

Ovo nije prvi ovakav slučaj čiji su akteri osobe iz Bosne i Hercegovine. Tako su mediji prije nekoliko godina zabilježili slučaj bh. porodice koja je u Švajcarskoj primala socijalnu pomoć, a u Bosni i Hercegovini su u to vrijeme kupili čak tri kuće. Oni su tada osuđeni uslovno i kažnjeni visokom novčanom kaznom.

(index.hr)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *