Nakon oštrih kritika prema premijeru Vlade RS Radovanu Višković, Rajko Dukić, predsjednik kompanije “Boksit” iz Milića dobio je oštar odgovor od kompanije Prointer koju je pomenuo u kritikovanju aktuelne vlasti. Iz kompanije Prointer su saopštili, a Dukić nije ostao dužan. U nastavku prenosimo oba saopštenja koja su se pojavila u javnosti:

“PROINTER” odbrusio Dukiću: Šta govoriti o tvojim milionima? Naslov je saopštenja kompanije Prointer u kojem se dalje navodi:

Dukić nastavio sa obračunima, sukob i sa Prointerom
“Rajko Dukić je digao bunu i zbog odluke da tokom pandemije medicinski radnici u Republici Srpskoj dobiju po hiljadu maraka, jer se tako prazni budžet koji `mi u Boksitu punimo”, navodi se u reakciji Prointera na Dukićene prozivke i dodaje da baš zato što su i on, ali i mnogi drugi `kontrovezni biznismeni` koji se `takmiče” u milionskim dugovanjima prema državi /neki su dogurali i do 15 miliona КM/, u svakom trenutku spremni da iz rukava izvuku `Prointer`, valja ih podsjetiti da je, što se njih tiče, ćutanje zlato”.

Prema podacima u saopštenju kompanija “Prointer ITSS” saopštila je da je za pet godina postojanja donirala milionska sredstva, da zapošljava više od stotinu stručnjaka sa natprosječnim platama, ali da nema kome nije palo na pamet da ih okrivi za sve i svašta, čak i za virus korona za šta je “posebno nadahnut milićki biznismen Rajko Dukić”.

“Nije tajna da se mnogi odavno takmiče ko će sočniji naslov u medijima izmisliti i od činjenica izabrati samo ono što njegovom šefu ili, bolje čitajte – finansijeru odgovara ili sve to samo pretvoriti u laži. Inspiracija svih tih `zabrinutih i poštenih` da nam na leđa sada natovare i virus korona, za šta je posebno nadahnut milićki biznismen Rajko Dukić, ipak zadire u sferu naučne fantastike”, poručili su iz “Prointera”.

Iz ove komapnije navode da šta god da se /u/radilo, koliko god da se postiglo, kome god da se pomoglo, “`Prointer` je u njihovim scenarijima predstavljen kao “nedodirljiv”, ali u isto vrijeme idealan za medijska i ostala potkusurivanja”.

U tako osmišljenom predstavljanju čiji su epilog najčešće bili potpuno neosmišljeni napadi, “Prointer” napominje da kompanija nikad nije pomenuta u kontekstu svog učinka, društveno-odgovornog poslovanja i vrlo konkretno iskazane brige i realizovane pomoći za pojedinca.

“I nismo se naročito ljutili zbog toga, ali smo mislili da ta `maštovitost` neće baš toliko preći granicu”, naglašavaju iz “Prointera”.

Ističe se da je kompanija u svojih pet godina donirala milionska sredstva koja mnoge kompanije u te svrhe nisu dale ni za 20 godina postojanja, te navode stipendije studentima od kojih su neki stigli do Sorbone i sportista koji su stigli na prestižna takmičenja, do sponzorstva brojnih naučnih, poslovnih, sportskih i kulturnih manifestacija koje su bile na korist široj društvenoj zajednici.

Pomoć za socijalno ugrožene, kako napominju, nikada nisu htjeli posebno da ističu, pa kažu da neće ni sada.

“U trenutku izbijanja pandemije virusa korona donirali smo i značajna sredstva zdravstvenim ustanovama i aktivno se uključili u sve vidove pomoći građanima, a sagledavajući ekonomske posljedice pandemije pokrenućemo i projekat pomoći mikrobiznisima u Republici Srpskoj”, dodaje se u saopštenju.

“Prointer”, kako napominju, u ovom trenutku zapošljava više od stotinu stručnjaka raznih profila sa natprosječnim platama, a konkursi su im konstantno otvoreni za sve one koji žele da se oprobaju u IT sektoru, da uče i razvijaju svoje potencijale.

Rajko Dukić ponovo oštro po premijeru, otvoreno pismo kritike na poteze Vlade koju predvodi Radovan Višković

Od prvog dana do danas, dodaju, sve obaveze prema radnicima i državi uredno su i u roku izmirivane, bez dana zakašnjenja i bez marke dugovanja.

“Кod nas radnici ne dobijaju dio plate u koverti, što je za našu konkurenciju, koja često stoji iza tekstova koji se pojavljuju u javnosti, i dalje uobičajena pojava. I niko ih ne pita zašto kradu državu i radnicima sutra uskraćuju pravo na poštenu penziju, iako su godinama unazad imali monopol u IT sektoru i zgrnuli stotine miliona maraka”, napominju iz “Prointera”.

Naglašava se da u milione koji su spočitavani kompaniji “Prointer”, “koji su bili su i ostali okosnica svih antiprointerovskih tekstova i tv priloga, nikada se nije zavirilo do kraja”.

“U prikazu – `Prointer` je opet dobio posao, nikada se nije ušlo u analizu pomenutog posla ni što mu se zakonitost ne može osporiti, njegov značaj za širu zajednicu, ni njegov finalni proizvod. Taj proizvod, naročito njegov kvalitet nikada i nisu osporeni, u smislu argumentovane i stručne analize koja bi dokazala da taj i takav proizvod nije bio od koristi i nije imao svoju svrhu i upotrebnu vrijednost”, navodi se u saopštenju.

Još manje je bilo značajno, napominju, što je u pitanju domaća kompanija koja ovdje hrani porodice i razvija informacione tehnologije “čije postojanje je u budućnosti skoro jedina garancija da ne ostanemo zemlja jeftine radne snage koja na kraju završi na gradilištima razvijenog zapada”.

U nizu sličnih optužbi i napada, dodaje se, “Prointeru” se ovih dana spočitava i što je kao član, a ne nosilac konzorcijuma bio najpovoljniji ponuđač u projektu izbora stručne institucije za tehničke preglede vozila u Republici Srpskoj.

“Osim činjenice da naša kompanija nije glavni nosilac posla, već je to Centar za automobilsko inženjerstvo, koja je svaki put prenebregnuta, niko od zabrinuto-zainteresovanih za taj projekat nije upitao da li će, šta i na koji način finalni proizvod tog projekta poboljšati u oblasti tehničkog pregleda o čijem značaju ne treba posebno govoriti i koliko su vozači i kome do sada plaćali za istu uslugu”, navodi se u saopštenju.

Sačinjen izvještaj o pogibiji rudara u jami kod Srebrenice, nisu utvrđene nepravilnosti u radu

Zato je najvažnije, ističu, bilo staviti “Prointer” “u prvi plan i izmisliti cifru od 20 miliona КM, a zanemariti činjenicu da za te namjene toliko novca neće biti potrošeno ni za deset godina”.

“Naprotiv, baš za tih 20 miliona uhvatio se vlasnik i predsjednik kompanije `Bokist` iz Milića, o čijim milionima je bespredmetno govoriti. Rajko Dukić čak ih naziva sredstvima Vlade koje će, prema njemu, izgleda odmah da dobije `Prointer`. Moderno je da nas blate, pa je i Dukić odlučio da nas cipelari”, navode iz komapnije “Prointer”.

U ovoj kompaniji ističu da je, koliko god im takva vrsta komunikacije nije svojstvena, nemoguće oćutati na prozivke čovjeka “čije će rukovođenje kompanijom i brojnim povezanim firmama u Milićima ostati upamćeno po dosad neupamćenim potezima prema zaposlenima”, a posljednji u nizu “poteza za pamćenje” je, kako dodaju, korištenje aktuelne situacije za zabranu proslavljanja krsne slave za čije je kršenje zaprijećeno suspenzijom.

“Ne obraća Dukić pažnju na zakon i da radnik ima pravo dva dana na plaćeno odsustvo baš za krsnu slavu, odnosno vjerski praznik po izboru. Izgleda da ni inspekcija nije dovoljno obratila pažnju na njegovu javno okačenu odluku”, napominju iz “Prointera”.

Zaposlenima se u Dukićevim firmama, kako ističu, “prijetilo i ranije – ukoliko daju otkaz zbog odlaska na rad u inostranstvo, otkaz će dobiti i članovi njihovih porodica, ukoliko 30 odsto plate ne potroše u okviru kompanije, taj dio plate dobiće u bonovima, ukoliko su pušači, plata će im biti smanjena za vrijeme koje su proveli na pauzi”.

“Prvi čovjek `Boksita` posebno je ostao upamćen po tome što je svoje zaposlene poslao na poligraf, sumnjajući da odaju poslovne tajne, po naredbi da radnici tokom ljetnjih mjeseci treba da pročitaju njegove četiri knjige, nakon čega je organizovano i `propitivanje` i po istorijskoj tužbi protiv ombudsmana zbog njihovog izvještaja o kršenju ljudskih i radnih prava u kompaniji `Boksit`”, ukazali iz kompanije “Prointer”.

Dalje se navodi da će “mimo tih bravura, iza Rajka Dukića ostati niz poslovnih kontroverzi, poput brojnih povezanih firmi koje vedre i oblače u Milićima, njegova `buna` i `kuknjava` kad god mu neki posao zaškripi i kad mu, kao po pravilu, svi postanu za nešto krivi.

“Iza Dukića i `Boksita` koji se hvali poštenjem u ovom trenutku ostalo je više od pola miliona maraka neizmirenih poreskih obaveza, kao i sumnje da ljekari iz specijalističke bolnice `Boksit` plate dobijaju u kovertama i na ruke. Radnicima svoje kompanije je brže-bolje već za mart smanjio plate za 30 odsto”, naveli su iz “Prointera”.

Кako se dalje dodaje “uprkos tome, Rajko Dukić je digao bunu i zbog odluke da tokom pandemije medicinski radnici u Republici Srpskoj dobiju po hiljadu maraka, jer se tako prazni budžet koji `mi u Boksitu punimo`”.

“I baš zato što su i on, ali i mnogi drugi `kontrovezni biznismeni` koji se `takmiče” u milionskim dugovanjima prema državi /neki su dogurali i do 15 miliona КM/, u svakom trenutku spremni da iz rukava izvuku `Prointer`, valja ih podsjetiti da je, što se njih tiče, ćutanje zlato”, napominju iz “Prointera”.

Iz ove kompanije su dodali da “neke medije valja podsjetiti da ćutanje kakvo sve češće praktikuju nije zlato, posebno one koji su se ispod žita dali u `reketaške pohode` i sakupljanje apanaža za neobjavljivanje tekstova, a sve to dok se javnosti predstavljaju kao /prvo/borci za istinu i pravdu.

“To što nama nije palo na pamet da budemo dio te priče očigledno je i povod i razlog da im budemo `vječna` zanimacija. Sve zajedno još jednom valja podsjetiti da je kompanija `Prointer ITSS` godinama ulagala i ulaže u razvoj IT sektora na ovom prostoru, osvajanje globalnih tehnologija, razvoj ljudskih potencijala i kadra koji će svojim znanjem i umijećem moći da bude konkurentan na svim meridijanima”, naglašavaju iz ove komapnije.

Njihova vizija, kako ističu, da postanu moderno društvo možda će se još duže vrijeme kositi sa sitnim šićardžijama i onima kojima je kreda i tabla granica.

“Zato smo uvijek spremni da sve svoje proizvode pokažemo, prikažemo i obrazložimo svima koji budu htjeli, smjeli i umjeli da pitaju”, poručili su iz “Prointera”.

Dukić uzvraća PROINTERU: Daleko sam od državne kase i kase javnih preduzeća, što se ne bi moglo reći za vas iz Prointera-naslov je odgovora kojeg je uputio Rajko Dukić u kojem se navodi:

Predsjednik kompanije “Boksit” iz Milića Rajko Dukić uzvratio je večeras na prozivke i optužbe “Prointera”, naglašavajući da je on i njegova firma daleko od državne kase i kase javnih preduzeća, što se, kako navodi, ne bi moglo reći za “Prointer”.

Dukićeva reakcija pod naslovom “Ni po babu ni po stričevima” objavljeno je na sajtu firme, kao odgovor na prozivke “Prointera,”, ali i RTRS-u, koji je to prenio.

U reagovanju se kaže:

– Neshvatljivo je da ste Vi, kao državna televizija, koja još nije privatizovana, objavili nekakva trabunjanja od Velmoža iz Prointera, a da niste objavili moje saopštenje, koje sam javno uputio, pod naslovom “Korona i Ciceron”.

Ja, nijednom riječju, nisam doveo u pitanje radni i moralni kredibilitet, niti stručnost Prointera, kao i potrebu da rade posao, o kome je riječ. Samo sam, kao čovjek, zabrinut za postojeće stanje, izazvano korona virusom, postavio pitanje: Da li to treba sada raditi?

Rajko Dukić hoće glinicu "Birač", upućeno Pismo o namjeri
Rajko Dukić

Na moje razumno razmišljanje, Prointer je, na moj račun, iznio mnoštvo gluposti, koje su pokupili sa kojekakvih društvenih mreža.

Tako, na primjer, tvrdnja da je isplaćivanje plate u kovertama i na ruke, zaposlenima u Bolnici iz hirurških oblasti “Boksit”, potpuna besmislica, s obzirom da Bolnica, kao respektabilna ustanova, ima ugovor sa Fondom i posluje kao samostalni poslovni subjekt, koji od Kompanije “Boksit” ne dobija ni jednu marku.

Očigledno, da sam pogrešno shvaćen, kada sam komentarisao pitanje nadoknade za zdravstvene radnike i policiju. Nije diskutabilno da oni, koji su u centru problema i koji rizikuju život, dobiju i više, ali je pitanje da li treba da dobiju i oni, koji su pošteđeni takvih poslova?

S obzirom na karakter djelatnosti Kompanije “Boksit” i prostor na kome radimo, postoji bojazan i strah da dođe do zaraze i samim tim od zaposlenih je traženo da porodične slave ne koriste za okupljanje, kako mi uobičajeno slavimo. Simptomatično je, da danas Banja Luka, koja bi trebalo biti primjer svima nama, u borbi protiv korona virusa, prednjači u svakom smislu.

Što se tiče poligrafa, koji koristim kao pomoćno sredstvo, kako bih došao do saznanja, kada su u pitanju, prije svega krađe u Kompaniji, koristim ga i koristiću ubuduće. Niko od poligrafisanih nije natjeran, niti bi poligrafista prihvatio da ih testira, bez potpisane izjave zaposlenih. Oni koji nisu prihvatili, nije im nedostajala ni dlaka sa glave.

Što se tiče izmirenja obaveza, iako sam daleko od državne kase i kase javnih preduzeća, što se ne bi moglo reći za Prointer, nastojim, koliko je moguće, da izmirujem obaveze, prema zaposlenima i društvu i za sada nije isplaćena samo jedna rata, za poreze i doprinose. Tražim od Vas da i moje saopštenje, pod naslovom “Korona i Ciceron”, koje niste objavili, a koje je poslužolo Prointeru za komentarisanje, objavite, kao i ovo koje Vam šaljem, kaže se u Dukićevoj reakciji Prointeru.

(BN)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *