1. Izbacite jutarnji alarm

– Tokom pandemije shvatio sam da ga ne moram postavljati. Sada to činim vrlo rijetko. To znači da ne počinjem dan s užasnim stresom zbog zvona alarma – budim se prirodno, kad sam se dovoljno naspavao – kaže dr. Neil Stanley, stručnjak za spavanje.

2. Slušanje klasične muzike na radiju

– Prije sam slušao vijesti za vrijeme večere, ali otkad sam prešao na klasičnu muziku, osjećam se puno manje pod stresom i puno sam sretniji – poručio je jedan Guardianov čitatelj koji je poželio ostati anoniman.

3. Noću ostavljajte mobitel izvan spavaće sobe

Kupio sam budilicu da me budi umjesto mobitela. Pomoglo mi je da izbjegnem listanje vijesti ili društvenih mreža kasno navečer. Bolje spavam, manje sam pod stresom i puno sam smireniji – kaže Joe Wicks, kondicijski trener.

4. Isplanirajte kalendar do sljedećeg desetljeća

Nakon teške bolesti ispisao sam kalendar do decembra 2034. i zadnji dan napisao “uživati u životu”. To daje perspektivu svakoj odluci koju donesem – poručio je još jedan Guardianov čitatelj koji je poželio ostati anoniman.

5. Odlučite ne piti alkohol tog dana

Ne planiram dalje. Počela sam 18. januara 1994. i ponavljajući ovo isto obećanje sebi svako jutro od tada, trijezna sam već 30 godina – kaže Marian Keyes, spisateljica.

6. Kupovina vodootpornih tenisica

Zvuči glupo, ali mogućnost da hodam uokolo bez obzira na to kakvo je vrijeme, uštedjelo mi je mnogo vremena – kaže Callum Gibson iz Velike Britanije.

7. Osmijeh na licu čim se probudite

– To navodi mozak da pomisli: “Oh, danas se osjećam prilično dobro!” To je tako jednostavna stvar i stvarno djeluje – tvrdi Gaby Roslin, televizijska i radijska voditeljica i autorica knjige “Spread the Joy”.

8. Priprema domaće supe

Djeluje dvostruko: kad je pripremam i kad je jedem. To je mali čin brige o sebi – savjetuje Robin, liječnica s Novog Zelanda.

9. Preispitivanje svog razmišljanja

Otkad sam napisao knjigu Racionalnost, ljudi me pitaju ponašam li se uvijek racionalno. Na pamet mi padaju drugačiji primjeri, od neoprezne vožnje bicikla do odgađanja medicinskih pretraga jer mi se rezultati možda neće svidjeti. Pitajući se: “Zašto to činiti ako je iracionalno?”, prestajem to raditi – možda si spašavam život – kaže Steven Pinker, kognitivni psiholog.

10. Slušanje muzike u teretani

– Mučio sam se uvesti fitness u svoju rutinu, ali slušanje muzike tokom vježbanja učinilo je da se osjećam snažno i živahno. Metallica mi je za to najbolja – kaže Victor Gonzalez, dizajner.

11. Slijediti “pravilo jedne minute”

– Ako postoji zadatak koji mogu obaviti za manje od jedne minute – staviti kaput na vješalicu; odgovoriti na e-mail – radim to bez odlaganja. Zapanjujuće je šta možete postići, minutu po minutu – savjetuje Gretchen Rubin, spisateljica i voditeljica podcasta.

12. Svako jutro se tuširajte hladnom vodom dvije minute

– Često se probudim depresivna i bez energije, ali dvije minute pod hladnom vodom čine me sposobnom suočiti se s danom – kaže Kaitlin Kalk, savjetnica za mentalno zdravlje.

13. Svaki dan hodajte

– Smatram da je to iznimno korisno za moje psihičko i fizičko zdravlje i imalo je domino efekt na cijeli moj život. To znači da – oprostite na dosjetki – svaki dan počinjem na desnoj nozi – šali se dr. Alex George, promotor mentalnog zdravlja i televizijski voditelj.

14. Neka vam ručak bude glavni obrok u danu

– Shvatila sam da nemam energije ni interesa za pripremu velikog obroka za večeru pa sam svoj kuharski entuzijazam prebacila na kasni ručak. Moje kulinarske vještine su se poboljšale i pripremanje obroka više ne smatram posebnim zadatkom – kaže Della Chavez, penzionisana državna službenica.

15. Strpljenje

– Ranije ove godine je roj pčela ušao kroz moj kuhinjski krovni prozor, zujeći u panici. Gađanje novinama samo ih je dodatno tjeralo u paniku. To je bilo frustrirajuće i pomalo me rastuživalo. Ali nedavno sam otkrio da će se ugnijezditi i smiriti ako ih smireno i strpljivo pokupim na onom sakupljaču prašine, tako ih mogu iznijeti vani – poprilično je specifičan Tim Dowling, pisac i kolumnist The Guardiana.

16. Učestvovanje u “parkrunu” (grupno trčanje)

– Već sam dosta trčao i prije, ali parkrun mi je pokazao snagu zajedništva i aktivnosti bez takmičenja, kao i koliko volontiranje može osnažiti čovjeka – kaže Matt Ford, informatičar.

17. Prehrana prilagođena probavi

– Shvatio sam da je hrana moj najveći saveznik u održavanju dobrog zdravlja, pa za svaki obrok jedem hranu koja je dobra za mene – i uživam u tome, zahvaljujući svojim crijevnim mikrobima – kaže profesor Tim Spector, suosnivač Zoe.

18. Postavljanje alarma 30 minuta ranije

– Tako imam dovoljno vremena da popijem prvu šoljicu kafe sam na kauču. Čak i ako je ostatak dana naporan i usmjeren na druge osobe, osjećam da je ovo svakodnevni dar koji sam si poklonio – kaže Eliot, čitatelj Guardiana.

19. Audioknjige

– Dosad sam bila skeptična prema njima, ali kako sam ove jeseni bila bolesna dugo vremena, dala sam im šansu. Sada “čitam” više nego ikada – kaže Frances Ryan, kolumnistica The Guardiana.

20. Vježbanje vani

– Vježbanje i boravak na otvorenom, bez obzira na vrijeme, usmjerava me na pravi put kroz dan – kaže Laura Scale, državna službenica i čitateljica Guardiana.