Dvaput pobijedio rak: Zbog njega se norveški rukometaši bacaju “na glavu”

Kako uopće reći “ne” ili odbiti čovjeka, bivšeg kapitena reprezentacije svoje zemlje, koji je dva puta u životu pobijedio rak.

20200119_155744

Naime, nekada sjajnom srednjem beku, koji je igrao za norveški Charlottenlund, Trondheim, Viking Stavanger, njemački Flensburg i danski Aarhus, u razmaku od samo dvije godine dva puta je dijagnosticirana opaka bolest. Prvi put ju je pobijedio nakon što mu je 2004. godine otkriven rak limfnih čvorova. Nakon 20 zračenja vratio se na parket već u januaru 2005. godine, ali crni scenarij zadesio ga je samo dva mjeseca poslije. Berge nije odustajao, ovoga puta je uz pomoć kemoterapije ponovo slavio u borbi protiv teške bolesti, a u decembru 2005. opet je bio na parketu.

Nakon što je po drugi put pobijedio tešku bolest Berge je odlučio da je nastavak karijere u Bundesligi prenaporan za njega, pa je karijeru od ljeta 2006. nastavio u danskom Arhusu, gdje je godinu dana kasnije okončao igračku karijeru. Ovoga puta povratka na teren nije bilo, bio je to kraj za srednjeg vanjskog koji je u 63 nastupa za Norvešku, za koju je debitovao 1997. godine, postigao 251 gol. Posljednji put dres Norveške Berge je nosio 2006. godine u susretu protiv Hrvatske.

U Arhusu je počeo raditi i prvi trenerski posao, i to kao pomoćnik, da bi 2008. godine preuzeo norveškog prvoligaša Elverum s kojim je bio prvak svoje zemlje 2012, 2013. i 2014. godine.

U ljeto 2013. godine postao je član stručnog štaba norveške juniorske selekcije, a od februara 2014. godine je u ulozi selektora A tima.

Njegovo ime već stoji pored najvećih uspjeha norveške reprezentacije, dva svjetska srebra. Pitanje je, je li došlo vrijeme za zlato?
(Faktor)

Podijelite nas :