Nakon otvaranja granica, u Bosni i Hercegovini je aktuelizovan stari problem – ilegalni migranti. Ovoga puta ih je, kažu nadležni, mnogo više nego ranije. Loznica i Banja Koviljača u susjednoj Srbiji prepune su migranata, a takozvana zvornička ruta, trenutno je najveće žarište.

Ekipa BHT-a provela je dan sa graničnim policajcima na Drini.

“Dobili smo dojavu da su lica tu, na terenu, dva lica se kreću od pravca Drine prema glavnom putu, sada idemo da vidimo o čemu se radi”, kaže Adnan Hamzić, policajac u GPBiH, Jedinica Zvornik.

Pripadnici jedinice Granične policije Zvornik svakodnevno spriječe ilegalan ulazak u zemlju više od dvadeset migranata.

I ekipa BHT-a u patroli sa graničnim policajcima na Drini snimajući graničare i migrante na “zvorničkoj ruti”

Nakon dojave građana policija je kontrolisala dvojicu migranata koji tvrde da su otac i sin. Jedan od njih je već bio privođen i ima papire, dok drugi kaže da je u zemlju ušao prije dva dana, iako karta za prevoz pokazuje da je u Bosni i Hercegovini od 23. maja.

“Ja sam iz Pakistana. Ovdje sam dva dana, imam policijske papire”, kaže Imran Kan, migrant iz Pakistana.

“Imam 15 godina. Nemam telefon, nemam novca, sad idem u Srbiju. Uzeću telefon od prijatelja i pozvati majku, pitati je gdje je i naći se sa njom”, kaže Abdulah Kan, migrant iz Pakistana.

Migrante preuzima druga ekipa Granične policije, dok mi nastavljamo put ka jednoj od najfrekventnijih tačaka kada je riječ o ilegalnom prelasku – Tabanci.

ANKETA:
“Svako jutro prolaze ovdje kraj igrališta u Kozluku, noćas ih je bilo otprikike petnaest. Otprilike oko jedan sat, svaku veče ih ima”.

Grupe migranata stacionirane su na riječnim ostrvima s druge strane Drine i čekaju povoljan momenat za prelazak.

“U zadnjih dvadesetak dana uspjeli smo odvratiti skoro 900 NN lica koja dolaze sa područja Republike Srbije. Takođe, u mjesecu junu imali smo otprilike 45 odvraćenih lica”, kaže Adnan Hamzić, policajac iz GPBiH, Jedinica Zvornik.

Broj prelazaka znatno je smanjen zahvaljujući hapšenjima krijumčara. Kako kažu, pored domicilnog stanovništva, novitet je da sada i migranti krijumčare migrante.

“Imali smo četiri uspješne akcije gdje smo uhapsili četiri državljana BiH, jednog državljana Srbije i dva državljana Pakistana koji su bili direktno učesnici u krijumčarenju ljudi. Povećali smo broj službenika na terenu, povećali smo broj patrola i samim tim smo smanjili ilegalan ulazak”, kaže Adnan Hamzić, policajac iz GPBiH, Jedinica Zvornik.

Ovi diskretni heroji svakodnevno se izlažu velikoj opasnosti, jer se nerijetko dešava da dva službenika, koliko ih je u 12-časovnoj smjeni, naiđu na grupu sa više od 30 migranata. Jedan službenik pokriva oko deset kilometara granice. Nakon obilaska kopnenog dijela, naša sljedeća stanica je jezero Divič, gdje je situacija još teža.

I ekipa BHT-a u patroli sa graničnim policajcima na Drini snimajući graničare i migrante na “zvorničkoj ruti”

Granična policija BiH na ovom dijelu raspolaže sa četiri obučena kormilara. Oni, svugdje po jedan, na četiri različita mjesta pokrivaju ukupno 162 kilometra vodene granice, i to sa samo dva čamca.

“Nailazili smo na svašta, na ljude koje prebacuju, na utopljene migrante. Nikad ne znamo šta nas očekuje kad startujemo. Kako prelaze? Koriste čamce, otuđuju čamce sa srbijanske strane, koriste gumene čamce koje nabavljaju u Srbiji vrlo povoljno”, kaže Nihad Isić, Jedinica granične policije Zvornik.

Povećan broj ilegalnih prelazaka migranata se tek očekuje u narednom periodu jer su, prema navodima Granične policije, Loznica i Banja Koviljača u susjednoj Srbiji prepune migranata koji su, zbog nemogućnosti prelaska u zemlje Evropske unije sve nervozniji.

Nedovoljan broj službenika i nedostatak opreme za novonastalu situaciju samo su neki od problema sa kojima se susreću pripadnici Granične policije BiH. Međutim, najveći problem su krijumčari, domaći, al i oni sa druge strane Drine koji, prema nekim procjenama, zarađuju i do 200 evra po samo jednom migrantu.

(BHRT)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *