U okviru velike Ekološke akcije u povodu Dana džamija, juče je vrijedna omladina zvorničkog Medžlisa boravila u kompleksu Memorijalnog centra u G. Kalesiji gdje su očistili i sredili plato. Ova akcija se realizuje na području cijele Islamske zajednice u okviru programa za rad sa mladima.

Ekološka akcija povodom Dana džamija: "Čistoća je pola vjere"

Inače u memorijalnom centru u Gornjoj Kalesiji ukopane su žrtve ubijene 1992.godine sa područja Zvornika.
Uz vrijedne mlade ljude koji su nedjelju iskoristili kako bi uradili nešto korisno i lijepo, aktivnuulogu su uzeli i imami koji su vlastitim primjerom pokazali kakav odnos teeba imati prema nevino ubijenim žrtvama i mjestima na kojima su iste ukopane.

O ovoj aktivnosti u kojoj je učešće uzelo oko 30 mladih ljudi, Senad ef.Mumić predsjednik omladinskog kruga Medžlisa IZ Zvornik je rekao:
Akciji se odazvala omladina sa našeg medžlisa, a radove su predvodili imami Mirsad ef.Mumic i ja kao predsjednik.Omladina je jako ozbiljno svatila ovu akciju uređenja Šehidskog mezarja te su vrlo aktivno učestvovali u samoj akciji.

Poseban je osjećaj boraviti na ovom mjestu. U isto vrijeme osjecate i tugu i radost i ponos. Tugu zbog nevino ubijenih, a koji su pokopani na mezarju u Memićima. Radost što ste danas prisutni tu i svoji radom doprinosite održavanju istog, a ponos što imamo omladinu koja je spremna dati svoj doprinos cijeloj zajednici.

Ekološka akcija povodom Dana džamija: "Čistoća je pola vjere"
Na ovome trebamo ustrajati i kroz ovakve načine rada i druženja cuvati od zaborava ono što nam se dogodilo proteklih godina. Svakako sa našom omladinom to možemo, a svi smo duzni to čuvati od zaborava.

Na ovom lokalitetu ukopano je pokopano skoro 800 ljudi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *