Europska unija donirala pet vozila Graničnoj policiji BiH, graničari u Zvorniku pojačani vozilom

Ispred Glavnog ureda Granične policije BiH u Sarajevu, 13. prosinca 2019., održana je svečana primopredaja donacije Izaslanstva Europske unije u BiH Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine.

Europska unija donirala pet vozila Graničnoj policiji BiH, graničari u Zvorniku pojačani vozilom
Donirani automobili

U sklopu projekta, Granična policija je dodatno podržana s pet novih Ford SUV vozila ukupne vrijednosti 124,200.00 EUR (243,000.00 BAM). Ova donacija će značajno olakšati napore Granične policije BiH u svakodnevnom obavljanju posla čiji je obim povećan zbog prisustva migranata koji borave na području države.

Zamjenik direktora granične policije g. Fahrudin Halač je preuzeo ključeve vozila ispred Granične policije, a uručio ih je g. Nicolas Bizel, šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave ispred Izaslanstva Europske unije.

“Ovaj tip vozila će uveliko pomoći unaprijeđenju kapaciteta službenika granične policije koji se suočavaju s izazovima migrantske krize”, kazao je zamjenik Halač.

Europska unija donirala pet vozila Graničnoj policiji BiH, graničari u Zvorniku pojačani vozilom

Europska unija je do sada osigurala ukupno 36 milijuna eura bespovratnih sredstava za nastavak podrške Bosni i Hercegovini u području migracija i upravljanja granicama u kontekstu povećanog broja migranata i izbjeglica prisutnih u zemlji od kraja 2017. godine. Dosadašnja pomoć, osigurana sredstvima EU-a, Graničnoj policiji uključuje minibus vozilo donirano u veljači ove godine, kao i jačanje kapaciteta kroz financiranje smještaja policijskih službenika te plaćanje goriva za vozila koja koriste policijski službenici u redovnom obavljanju aktivnosti, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Pretpostavka je da će najmanje jedno, a možda i nekoliko vozila stići na istočnu granicu Bosne kako bi se smanjio val migranata koji pristižu iz Srbije.

(Zvornicki.ba)

Podijelite nas :