U prepunoj zvorničkoj džamiji Rijeka, odnosno u Hadžimahmutovoj džamiji, danas je proučena IKRAR dova (molba Bogu) za sve ovogodišnje hadžije sa prostora MIZ Zvornik.

Ikrar dova 1

Uprkos velikoj vrućini koja ovih dana vlada našim kraljevima, danas se u ovoj džamiji mogli vidjeti posjetitelji iz cijele domovine, a posebno iz svih krajeva Medžlisa Zvornik.Na ovogodišnji hadž sa prostora MIZ Zvornik (sačinjavaju ga Grad Zvornik i općina Sapna),  ide ukupno 23-e budućih hadžija.

Prisutnima u ulozi domaćina obratio se i Glavni imam Haris ef. Mustajbašić, koji je ujedno i jedan od 23 koje ove godine idu u svete za muslimane gradove Meku i Medinu.

Ikrar dova 2

Pored toplih riječi dobrodošlice i on je svim budućim hadžijama, kao i sebi poželio sretan put i da dragi Bog primi njihov hadž, da ih sačuva od bilo kakvih problema, a ujedno je pročitao i sva 23 imena ovogodišnjih hadžija. Također, efendija Mustajbašić naveo je da je ta brojka sigurno mnogo, mnogo veća, jer mnoge ovogodišnje buduće hadžije porijeklom su sa ovih krajeva, ali ih je životni put naveo da će krenuti iz nekog drugog mjesta, iz nekog drugog Mežlisa.

Na današnjoj dovi prisustovali su i predstavnici politčkog, društvenog i kulturnog života, kao i imami sa prostora Zvornika i Muftijstva tuzlanskog.

Ikrar dova 3
Vahid ef. Fazlović – Muftija tuzlanski

Današnjoj svečanosti prisustovao je i i Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović koji je ujedno održao i govor i svim hadžijama u amanet (obavezu) dao, da se na hadžu mole i za sebe ali i za sve nas koji nismo imali još tu sreću da otputujemo na tu svetu dužnost. Također zamolio je i sve one koji su već jednom obavili tu dužnost da ako su u mogućnosti da to ponovo obave, prvo pogledaju da li mogu nekome iz svoje bliže i šire okoline pomoći, jer pored hadža muslimani imaju i mnoge druge obaveze prema svojoj braći i sestrama.

Ikrar dova 4

Naime, hadž je peta islamska dužnost i svaki musliman u toku svog života dužan ga je obaviti, ali samo pod uslovom da za to ima dobre uslove i da ni on, a ni njegova porodica nemaju neke negativne, prvenstveno se misli na finansijske posljedice, odnosno da ne smiju obaviti hadž ako nisu se dovoljno materijalno obezbjedili.

Na kraju efendija Mustajbašić pitao je u svoje ime, kao i  u ime svih hadžija za halal (oprost) , nakon čega je proučena dova (molba) Bogu,  za sretan i uspješan put, kao i povratak svojim kućama i porodicama.

Ikrar dova 5


Ikrar dova 6

Zvornički.ba budućim hadžijama želi sretan put, da što lakše podnesu sve nephodne obaveze hadža i da se sretno i hairli vrate svojim kućama.

(Zvornički.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *