Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini, odlukom Vlade Crne gore, bh. građani od jučer ne mogu putovati u ovu zemlju bez negativnog PCR testa.

873x400 (1)

Komercijalni test košta 215 KM + PDV

Ovaj test obavezan je i za Sloveniju, i to urađen u nekoj do zemalja Evropske unije, u protivnom slijedi karanten od 14 dana.

Ukoliko građani ne ispunjavaju uvjete koje je za zemlje “crvene liste” odredila Vlada Slovenije onda je neophodan u karanten od 14 dana. Ako ste u tranzitu – vrijeme prolaska je skraćeno s 24 na 12 sati.

BiH je na crvenoj i kada je riječ o Crnoj Gori. Za ulazak u ovu zemlju potreban je, također, negativan PCR test.

Hrvatska nije u potpunosti otvorila granice osim za desetak zemalja EU. Državljani BiH i Srbije moraju ispuniti određene uvjete da bi ušli u Republiku Hrvatsku, moraju imati poseban razlog za putovanje i u ovom trenutku, s jedne strane nije nastupila i nema potpune liberalizacije prema tim zemljama, a hoće li biti nekih striktnijih mjera to će ovisiti o situaciji, saopćeno je iz Ministrstva unutrašnjih poslova HR.

Ukoliko se državljani BiH odluče ići u navedene zemlje, u Federaciji su ovlaštene Klinička bolnica Mostar, Kantonalna zenička bolnica, Bolnica u Tešnju, Klinički centar Univerizteta u Sarajevu, Veterinarski fakultet u Sarajevu, te UKC Tuzla.

Komercijalni test košta 215 KM + PDV jer se radi o komercijalnoj usluzi, a na rezultate se čeka pet – šest sati, najmanje.

U Republici Srpskoj trenutno u Institut za javno zdravstvo radi komercijalno testiranje, cijena je 200 maraka.

– Komercijalno testiranje se ne radi za turističke usluge već samo za osobe koje idu na rad u inostranstvo i studente i đake koji idu na školovanje. Što se tiče turističkih putovanja Institut ne vrši testiranje – rečeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *