Danas je u Liplju, u organizaciji Udruženja demobilisanih boraca ARBiH i džemata Jošanica, Hasići i Sultanovići, upriličena manifestacija, kao sjećanje na dan kada je, prije 25. godine, iz  logora u Liplju oslobođeno 463 bošnjačkih civila, među kojima su polovina bili žene i djeca.
DSC_0202
Obilježavanje je započelo obilaskom mezarja dvojica zlatnih ljiljana Beširu Dautoviću i Razimu Smajloviću – odnosno posjeta mezarju Brdo.
Nakon toga uslijedio je centralni skup ispred spomen ploče, gdje su mališani iz ovih krajeva položili cvijeće, kao i mnogobrojne zvanice.
U glavnom dijelu obraćanja prisutnima, posebno teških trenutaka prisjetili su se hrabri borci, koji su bukvalno goloruki uspjeli da oslobode narod iz logora, posebno djecu i žene i na taj način spasili na stotine žrtava.
Posebno je istaknuto da ovaj, kao i mnogi drugi ostali krivični procesi širom Zvornika nikad nisu procesuirani, a da izvršioci zlocina se slobodno kreću, a najgore od svega da se njihova imena uveliko veličaju i ponosno izgovaraju.
DSC_0211
Na preživjelima je da na sve legalne načine počnu pritiskati institucije BiH, da se ovaj kao i svi ostali zločini počnu procuseirati i da se počinioci ovih zločina što prije dovedu pred organe pravde.
DSC_0242
Drugi dio današnjeg obilježavanja biće upriličen u Domu kulture, gdje će kroz vjerski program biti proučen tevhid svim šehidima ovog kraja, kao i Bosne i Hercegovine.
Na kraju, budući da je mjesec ramazan, žitelji ovog kraja za sve prisutne pripremili su i iftar, čime će završiti današnji dio obilježavanja.
Slika sa iftara naknadno ćemo objaviti.
U nastavku donosimo Vam još nekoliko fotografija sa današnjeg obilježavanja.
DSC_0245
DSC_0246
DSC_0217
DSC_0220
Komplet album sa fotografijama možete pogledati na ovom linku KLIKNI OVDJE 
Liplje2 liplje1
(Zvornički.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *