Google Chrome 84 će se boriti protiv malicioznih obavještenja

Obavještenja su korisna opcija na vebu, ali kako ih koristi sve veći broj ljudi, tako se pojavljuju više malicioznih verzija koje koriste hakeri.

Google je upoznat sa ovim i kompanija priznaje da se obavještenja u pregledačima ne koriste uvijek za njihovu osnovnu ulogu i često postaju alatka za implementiranje malware-a ili za pristup privatnim informacijama korisnika.
20200601073531_602092

Kompanija planira da se izbori sa ovim problemom tako što će dodavati sajtove sa napadnim zahtjevima za odobrenja i napadnim obavještenjima u svoj tiši korisnički interfejs za obavještenja. Korisnici će biti obaviješteni kada sajt pokuša da ih navede da kliknu na određeno obavještenje. Ovo će biti implementirano u Chrome 84 verziji, koja stiže 14. jula.

Postoji mogućnost da će slična poboljšanja biti implementirana i u druge pregledače koje pokreće Chromium platforma, uključujući i Microsoft Edge.

Google ističe da će novi sistem zaštite uticati samo na nove zahtjeve za odobrenje obavještenja na sajtovima za koje se uspostavi da su napadni. Kompanija istražuje i dugoročna poboljšanja kako bi se zaštitio još veći broj Google Chrome korisnika.

Pročitaj i ovo...
Loading...