Grad Zvornik: Značajna sredstva za sve nivoe obrazovanja u Zvorniku (FOTO)

Gradonačelnik Bojan Ivanović i Željka Stojičić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske u petak, 15. marta posjetili su đački restoran u Srednjoškolskom centru „Petar Kočić“. Restoran je otvoren zahvaljujući IPA projektu prekogranične saradnje između Srbije i BiH, a Grad Zvornik je finansirao kompletne građevinske radove. Zahvaljujući ovom projektu učenici kuvarskog i konobarskog smjera su dobili savremen prostor za obavljanje praktične nastave, a posjetioci mjesto zdrave ishrane.

Stojičićeva je naglasila da je ova škola jedan od najboljih primjera dobre prakse kada je riječ o organizovanju praktične nastave u Republici Srpskoj.

Nakon degustacije hrane u đačkom restoranu delegacije su obišle i prostor dječijeg vrtića “Naša radost” u zvorničkom naselju Ulice, gdje devetnaestoro djece pohađa pripremnu nastavu za polazak u školu. Kada je riječ o Programu pripremne nastave, u Zvorniku je njime obuhvaćeno oko 90 odsto mališana koji će na jesen poći u školu. Ono po čemu je Zvornik prepoznatljiv je da se ovaj projekat realizuje tokom čitave školske godine.

U okviru posjete Zvorniku, Stojičićeva je posjetila i Tehnički školski centar u Karakaju i pohvalila rad ove ustanove, prije svega u kontekstu usklađivanja potreba privrede i tržišta rada i obrazovnog sistema. Direktor škole Goran Grujić istakao je da je ova obrazovna ustanova, kada god je to bilo potrebno, imala podršku i razumijevanje Vlade Republike Srpske i Grada Zvornika.

Nakon Tehničko školskog centra predstavnici Grada i Ministarstva obišli su i mašinsku radionicu zvorničke “Alumine” u kojoj učenici Tehničkog školskog centra odrađuju praktičnu nastavu. Riječ je o učenicima drugih i trećih razreda smjerova bravar – zavarivač i obrađivač metala rezanjem, koji u najvećoj zvorničkoj kompaniji stiču praktično znanje. Predsjednik Upravnog odbora Alumina d.o.o. Zoran Stevanović istakao je zadovoljstvo posjetom i činjenicom da je ministarka Stojičić uvidjela dobrobit za zajednicu onoga što Alumina radi zajedno za Tehničko školskim centrom.

„Svih 60 učenika, koji pohađaju proizvodna zanimanja ovdje obavljaju svoju profesionalnu praksu. To Alumini znači u smislu da kroz njihov rad na praksi osjetimo njihov afinitet za ovaj posao. Takođe, sva ova djeca, koja žele da se bave poslom za koji se školuju, već od 1. septembra će dobiti šansu da odrađuju pripravnički staž. Na ovaj način Alumina priprema kadrove koji će da naslijede njene sadašnje majstore. Nama će u narednih pet godina trebati više od 200 ljudi, jer će toliko njih otići u penziju. Potrebno je da obezbijedimo kvalitetne ljude kako ne bismo doveli u pitanje dalji rad naše fabrike,“ rekao je Stevanović.

Nakon cjelodnevne posjete Zvorniku i zvorničkim obrazovnim ustanovama ministarka Stojičić pohvalila je saradnju Grada Zvornika, obrazovnih ustanova i zvorničke privrede i poručila da će od ovakve saradnje svi imati koristi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *