Zbog situacije sa ilegalnim migrantima, koja ih, kako mnogi kažu, podseća na onu iz 2011. godine, građani Banje Koviljače predali su danas dopis lokalnoj samoupravi u kome od Grada Loznice i gradonačelnika Vidoja Petrovića traže ”hitno i trajno izmeštanje migranata sa železničke stanice u Banji Koviljači”, kao i trajno izmeštanje migranata i sprečavanje zadržavanja migranata na teritoriji grada Loznice. U dopisu, potpisanom sa ”Građani Banje Koviljače”, stoji su da su ovi zahtevi posledica ”totalnog urušavanja bezbednosnih načela u Banji Koviljači i okolnim mestima”.

Eskalacija nasilja od strane migranata nas obavezuje da mi, građani, ukoliko vi to ne učinite, reagujemo i ”odbranimo” naše mesto od najezde, direktno prouzrokovane nezakonitim kretanjem stranih državljana i njihovim ilegalnim zadržavanjem u objektu Železnica Srbije u Banji Koviljači, stoji u dopisu u kome se kaže da se razlog hitnog izmeštanja migranata nameće kao jedino rešenje, naročito posle ”kamenovanja voza, obijanja kioska, krađa i upadanja u veći broj privatnih poseda”, i traži da lokalna vlast postupi ”po zakonu”.

– Ukoliko se naši zahtevi ne ispune u roku od 72 časa, počevši od petka (5. juna) u 12 časova, mi građani Banje Koviljače, upotrebićemo sva raspoloživa sredstva da rešimo probleme nekontrolisanog priliva i zadržavanja ilegalnih migranata na teritoriji Banje Koviljače. Neke od tih mera će biti permanentno privlačenje medijske pažnje od lokalnih-regionalnih do medija sa nacionalnom frekvencijom, aktivnih kampanja na internetu, kao i organizovanja svakodnevnih protesta na različitim lokacijama, od Banje Koviljače, Loznice do ostalih mesta. Jedan od naših prioritetnih ciljeva biće omasovljenje istomišljenicima jer je nezadovoljstvo građana u ogromnoj meri prouzrokovano nezvaničnim dogovorom migranata i lokalne vlasti da sabirno mesto bude železnička stanica u Banji Koviljači, kao i da se migranti ne kreću u grupama većim od dvoje-troje. Skrećemo vam pažnju da će gradska uprava Grada Loznice ubuduće biti odgovorna za moguće nasilne ispade određenog broja pojedinaca – kaže se u ovom dopisu.

a-migranti-dopis2

Građani upozoravaju da će, kako navode, veoma loša bezbednosna situacija u Banji Koviljači, ukoliko gradska vlast ne reaguje, sasvim sigurno ”uništiti turističku sezonu sa negativnim posledicama na turističke potencijale mesta, kvalitet života meštana, poslovanje prevrednih subjekata i slobodu kretanja građana”. Molimo vas da hitno reagujete u okvirima zakona, ispunite naše zahteve i vratite nam ”elementarno pravo na normalan život”, stoji na kraju dopisa koji je dostavljen našoj redakciji.

Podsetimo, LN su proteklih dana na svom portalu u više navrata pisale o problemima koji su nastali dolaskom većeg broja ilegalnih migranata u Banju Koviljaču.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *