“Mali Ostrog” pored Drine u Malom Zvorniku užurbano se izgrađuje, a u nastavku prenosimo odlično urađenu priču srbijanskog portala vesti-online o izgradnji male crkve u stijeni.

Gradi se "Mali Ostrog" pored Drine
Radovi traju

Iznad ulaza u bogomolju u steni u toku su radovi na zvoniku, a kada budu sasvim završeni Mali Zvornik dobiće svoj “mali Ostrog” nedaleko od starog čeličnog mosta “Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića” na Drini i ‘podzemnog grada Karađorđevića’.
Crkva časnog krsta u steni, pored magistralnog puta Loznica – Ljubovija, bila je maltene potpuno zaboravljena do pre desetak godina kada je, kao prvi malozvornički sveštenik u gradić došao Mileta Tovarović. On se angažovao da osposobi hram u steni sagrađen pre nešto više od 80 godina u vreme kada je u blizini građen i podzemni grad Karađorđevića.
Radovi traju i sve polako poprima svoj budući izgled. Predviđeno je da zvonik bude nešto viši od 33 metra, a na njemu će biti zvono nabavljeno pre nekoliko godina i na kome se upisuju imena svih koji pomažu gradnju. Pored njega će biti postavljen veliki krst posvećen svima koji su na bilo koji način izgubili život u Drini. Zamišljeno je da zvonik krasi mozaik od dvadesetak kvadrata, Ostroga i Svetoga Vasilija kao i mozaici šest svetitelja. Biće obnovljena i česma iz koje ide izvorska voda i uređeno mesto za odmor pored ulaza u bogomolju – kaže sveštenik Tovarović uz podsećanje da svakoga petka u 18 sati obavlja službu u Crkvi časnoga krsta.

Gradi se "Mali Ostrog" pored Drine
Sveštenik Tovarović

Kada su očišćeni hodnici maloga hrama, drugog molitvenog mesta u steni, pošto su graditelji jednu kapelu napravili i u samom “podzemnom gradu”, pokazalo se da su urađeni u obliku krsta, dugački po 33 metra i u njima se nalazi oltarski deo. Na ovoj pećinskoj bogomolji radovi su, izgleda, počeli 1933. godine, u doba gradnje podzemnog grada i sve je u znaku broja 33, odnosno godina Hristovog života.

Gradi se "Mali Ostrog" pored Drine
Mali oltar u stijeni

Meštani i vernici sa obe strane Drine očekuju skori završetak radova na bogomolji da dobiju svoj “mali Ostrog”, još jednu atrakciju za turiste pored prirodnih lepota ovoga kraja i sve poznatijeg podzemnog grada kralja Aleksandra Karađorđevića, pravljenog da se u njemu smesti duo 5.000 ljudi i koji ima 12 ulaza, oko 1.700 metara hodnika i nešto više od 70 prostorija različitih veličina.

(vesti-online.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *