Zdrava ishrana prvi je korak ka održavanju normalnih vrijednosti holesterola, a dvije vrste voća su vam najbolji saveznici na tom putu. Ako imate povišen holesterol, postoje namirnice koje bi trebalo da pojačate u svakodnevnoj ishrani jer će pomoći da spustite holesterol na prirodan način. Zdrava ishrana prvi je korak ka održavanju normalnih vrijednosti holesterola, a dvije vrste voća su vam najbolji saveznici na tom putu! Prve su jabuke, jedna od najboljih namirnica koje snižavaju holesterol. Jabuke sadrže vlakna, konkretno rastvorljivo vlakno pektin, koje spušta LDL ili "loši" holesterol. Kako deluje pektin? On sprječava da tijelo apsorbuje previše holesterola i prebaci ga u krvotok, gdje će se on dalje taložiti na zidovima krvnih sudova. I to nije sve - od svih namirnica koje sadrže pektin, jabuke su "pobjednik" jer tijelo pektin iz njih koristi na najbolji način. Ali postoji još jedno voće za koje nikada ne biste rekli da pomaže da spustite holesterol na prirodan način. U pitanju je avokado, odličan izvor zdravih masti. "Harvard helt" prenosi da zdrave masnoće u ishrani mogu dobro da zamijene one nezdravije, zbog čega će nivo holesterola biti smanjen.

Pravoslavni vjernici i brojni Zvorničani u nedelju, 7. januara proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik Božić. Tim povodom Bojan Ivanović, gradonačelnik Zvornika uputio je čestitiku.

Poštovani sugrađani,

Vjerujem da će svjetlost Božića dodatno osnažiti duh zajedništva, toleranciju i mir u nama, kao što u svakome razbudi istinske hrišćanske vrijednosti koje nas čine boljim ljudima. Neka u vašim domovima vlada sloga, radost i blagostanje, da praznik porodičnog mira i ljubavi proslavite sa svojim najbižima.

Srećan Božić uz tradicionalni pozdrav Mir Božiji – Hristos se rodi!

Vaš gradonačelnik

Bojan Ivanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *