Gradonačelnik Ivanović potpisao Memorandum o realizaciji projekta „Zdrave zajednice u BiH“

Na prezentaciji projekta u Banjaluci gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović potpisao je Memorandum o saradnji u okviru projekta “Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini” koji predstavlja zajedničku inicijativu Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, koja ima za cilj unapređenje zdravlja stanovništva.

„Velika nam je čast što smo dio ovih aktivnosti čiji cilj je prije svega podizanje svijesti o važnosti zdravlja stanovništva kroz promociju i prevenciju. Zvornik ulaže značajna sredstva u oblast zdravstva, od primarne zdravstvene zaštite do infrastrukturnih ulaganja. Cilj nam je da unaprijedimo uslove u oblasti zdravstva, kako za korisnike, tako i za zaposlene da bi mogli pružati kvalitetnije usluge,“ istakao je gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović.

U okviru projekta više od 1.000.000 građana će dostići zdravstvenu informisanost i povećati svoje učešće u zagovaranju i aktivnostima na promociji zdravlja i prevenciji bolesti u 25 lokalnih zajednica u BiH. Osiguravanje kvalitetne, dostupne javne zdravstvene zaštite za sve, uključujući socijalno isključene grupe, jedan je od ključnih reformskih prioriteta.

Pomoćnik ministra zdravlja Republike Srpske Milan Latinović rekao je da je resorno ministarstvo prethodnih godina intenzivno radilo na stvaranju uslova za unapređenje zaštite zdravlja građana Republike Srpske, ističući da su postignuti značajni rezultati u cjelokupnom zdravstvenom sistemu Srpske.

“Prioriteti su nam bili izgradnja zdravstvenog sistema i uvođenje savremenih i kvalitetnih zdravstvenih usluga”, rekao je Latinović i dodao da će 11 opština i gradova u Republici Srpskoj učestvovati u prvoj fazi Projekta “Zdrave zajednice u BiH” 2023-2027. godine za čije je finansiranje Vlada Švajcarske odobrila donaciju, dok je ovim projektom ukupno u BiH obuhvaćeno 25 opština i gradova.

Zamjenik šefa misije i direktor za saradnju Ambasade Švajcarske u BiH Siroko Meserli (Siroco Messerli) rekao je da je njegova zemlja već više od 20 godina važan partner u unapređenju zdravstvenog sistema Bosne i Hercegovine.

“Fokusirani smo na primarnu zdravstvenu zaštitu i smanjenje nezaraznih bolesti. Program “Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini” ima za cilj unapređenje zdravstvene pismenosti za više od milion građana, promovisanje zdravih stilova života i unapređenje zdravstvenih usluga. U naredne četiri godine Švicarska će izdvojiti 10,7 miliona KM za unapređenje prevencije bolesti i promociju zdravlja u 25 opština u Bosni i Hercegovini.”

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije zdravstveni sistem sa svega 20 posto utiče na zdravlje stanovništva, dok preostalih 80 odsto čine socio-ekonomski faktori obrazovanje, zaposlenje, podrška porodice, prihodi, bezbjednost u zajednici, životni stilovi koji se odnose na upotrebu duvana, ishranu, alkohol, fizičku aktivnost, te fizičko okruženje koje se odnosi na stanovanje i ekologiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *