Jedan od simbola grada Zvornika koji je 2010. krasio razglednice u povodu obilježavanja 600. godišnjice grada, bila je Gradska kapija, objekt kroz koji svaki putnik namjernik prođe na ulazu ili izlazu iz grada na Drini.

Gradska kapija Zvornika jedan od simbola grada kroz koji morate proći
Jedan od simbola grada je izgledao ovako prije 100 godina

Kompleks tvrđave

Gradska kapija dio je Donjeg grada u okviru kompleksa zvorničke tvrđave pod nazivom Stari grad. Nekada je to, oko 1900. godine, bio prostor na kome su bile vojne barake i štale za konje, skladišta municije i oružja i zatvori.

kapija-zvornik-nova - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Gradska kapija u Zvorniku: Proširena nakon gradnje ceste

Koliko je gradska kapija važna i koliku je ulogu imala u različitim epohama, govori činjenica da je kroz nju išla putna komunikacija između Beograda i Sarajeva. U njenoj neposrednoj blizini Rajko Avramović, dugogodišnji prosvjetni i muzejski radnik, pronašao je prije nekoliko godina ostatke vodovodnih cijevi koje su stare više od pet i po stoljeća. Prema njegovim riječima, to je pokazatelj koliko je život oko kapije bio šarolik i raznolik.

kapija-zvornik-stara - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Izgled kapije u austrougarskom periodu

Gradska kapija Zvornika jedan od simbola grada kroz koji morate proći
Rajko Avramović sa pronađenim cijevima

– Tada pronađene cijevi najvjerovatnije potječu iz druge polovine 15. stoljeća. U vrijeme osmanske vlasti tu se nalazilo naselje koje se zvalo Tabaci, u kome se štavila koža i ono se protezalo sve do Drine. Tu je bilo i jedno prirodno vrelo, koje je ozidano u obliku cilindra i pokriveno kupolom. Iz tog izvora kamenom rigolom, koja se nastavljala u keramičke ili zemljane cijevi, vođena je voda u Donji grad zvorničke tvrđave, ali i u prvu varoš Zvornika – smatra Avramović.

Radoznalci i ljubitelji

Kapija je u vrijeme austrougarske vlasti bila manja, ali je gradnjom moderne saobraćajnice Zvornik – Sarajevo proširena i dobila je današnji izgled. Obilaze je uglavnom radoznalci i ljubitelji Drine radi panorame Drine i Malog Zvornika.

Zvanični suvenir

Motiv gradske kapije uzet je 2010. godine za štampanje posebne poštanske markice prilikom obilježavanja 600 godina grada Zvornika. Ona je izabrana i kao zvanični suvenir grada Zvornika.

(Avaz)