Gradska Skupština usvojila odluku o povećanju cijena odveza smeća, izvještaje javnih preduzeća i prijedlog raspodijele finansijskih sredstava sportskim organizacijamaNa današnjem zasjedanju Gradske skupštine nakon duže rasprave i razmjene optužbi na relaciji odbornici direktor AD Vodova i komunalije o opravdanosti povećanja cijena komunalnih usluga prihvaćen je prijedlog kojim će se odvoz povećati za 2 KM. Upućene su oštre kritke an rad ovog Javnog preduzeća, ipak na kraju su odbornici dali saglasnost na povećanje cijena odvoza otpada.

Zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović je rekao da se od 1. januara otpad mora deponovati na Regionalnu deponiju i to je razlog zašto je došlo do povećanja cijene odvoza sa 6 na 8 KM, sa uračunatim PDV-om . Ova cijena bi trebala sigurno i više rasti, da iz gradskog budžeta nije planirano 100 hiljada KM na ime subvencije odvoza otpada, rekao je zamjenik gradonačelnika Zvornika. On je dodao da je ova odluka usvojena uz zaključak da se naredne godine kada bude razmatran rad preduzeća “Vodovod i komunalije” ponovo razmotre cijene odvoza otpada, ali i efekti postignuti usvojenim poskupljenjam cijena. Jovan Tomić direktor preduzeća “ Vodovod i komunalije” je rekao da svako deponovanje otpada na regionalnu deponiju, ovo preduzeće košta 45 KM po toni. Poskupljenje cijena odvoza otpada odnosi se samo na kategoriju stanovništva, dok cijena za privredne subjekte nije mijenjana rekao je Tomić i dodao da će se nove cijene primjenjivati od narednog mjeseca.

Pored usvajanja Odluke kojom je povećana cijena odvoza smeća, usvojen je i program Komunalne policije kojim će se kazne za nepridržavanje komunalnig reda povećati, ali i omogućiti svim domovima na teritoriju Zvornika da dobiju obavezujuće ugovore o korištenju komunalnih usluga.

Usvojen je i Plan razvoja sporta Zvornika za naredne tri godine kao i Odluka o raspodjeli sredstava sportskim organizacijama.

Gradska Skupština usvojila odluku o povećanju cijena odveza smeća, izvještaje javnih preduzeća i prijedlog raspodijele finansijskih sredstava sportskim organizacijamaNajviše vremena je utrošeno na godišnje izvještaje Javnih preduzeća kojima je osnivač Skupština grada Zvornik.

Odbornici Gradske skupštine na današnjem petom zasjedanju usvojili su izvještaje o radu sa finansijskim izvještajima za osam javnih ustanova čiji je osnivač grad Zvornik.

Nakon kraće rasprave izvještaji su usvojeni većinom jednoglasno. Odbornik SDS-a Bojan Lukić je istakao da pojedini direktori u javnim ustanovama odlično rade svoj posao, ali je problem u dugovanjima , prema javnim ustanova iz prethodnih godina . Stoga je odbornički klub SDS-a predložio da lokalna zajednica formira komisiju čiji će zadatak biti rješavanje problema u poslovanju u pojedinim javnim ustanovama.

Vlado Mijatović odbornik Socijlističke partije je tokom rasprave uputio apel direktorima javnih ustanova, da svoj rad više zasnivaju na terenu i obezbeđivanju donatorskih sredstava, koje će omogućiti bolje poslovanje. On je kao primjer uspješnog rada istakao rad Narodne biblioteke i Dječijeg vrtića “ Naša radost”.Zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović je podržao ovu ideju i rekao da je pojedini direktori već primjenjuju, što je značajno unaprijedilo poslovanje. On je istakao da su reprogramiranjem dugovanja i zaustavljanjem rasta kamata, takođe znatno smanjeni troškovi u pojedinim ustanovama, te dodao da očekuje da se to odrazi na poslovanje javnih ustanova u ovoj godini. Ivanović je naglasio da se kroz usvojene izvještaje vidi napredak u radu javnih ustanova, koji ipak nije na nivou onog koji u Gradskoj upravi očekuju. On je dodao da od osam javnih ustanova , samo jedna nije poslovala pozitivno. Riječ je o Domu omladine , koji je ,kako je rekao poslovao sa gubitkom od 10 hiljada KM . Ovaj gubitak je pojasnio je Ivanović, znatno manji nego prethodnih godina. Na pitanje radia Osvit na koji način će se poslovanje Doma omladine popraviti , zamjenik gradonačelnika je rekao da se to prvenstveno odnosi na pojačan nivo organizovanja manifestacija, kojim ova ustanova treba da privuče što veći broj građana. Podršku u sanaciji rada pružiće i budžet grada , u kome je za ovu godinu predviđeno više sredstava za rad ove ustanove. Prema riječima Ivanovića, za rad Doma omladine , umjesto prošlogodišnjih 60 hiljada, predviđeno je 70 hiljada KM.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *