Graničari uhapsili osumnjičene na prelazima u Bijeljini, aerodoromu Tuzla i DoljanimaPrema saopštenju za javnost Granične policije, službenici Jedinice granične policije Bijeljina 20.2.2017. godine lišili su slobode J.B. (1966.), državljanina Bosne i Hercegovine. Graničnim provjerama utvrđeno je da ga potražuje Općinski sud u Sarajevu zbog krivičnog djela „iznuda“.

Osoba je kontrolirana prilikom ulaska u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača. J.B. predat je službenicima Odjeljenja sudske policije sudova Tuzlanskog kantona.

Istog dana službenici Jedinice granične policije Aerodrom Tuzla na letu iz Bazela lišili su slobode Đ.D. (1977.) nakon što je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Bugojnu zbog krivičnog djela „teška krađa“. Bh. državljanin bit će predat nadležnom organu.

Kako “Faktor” saznaje Zoran Tubić, tridesetpetogodišnji osuđenik iz BiH, uhapšen je juče na graničnom prijelazu Orahovlje i to dok je pokušavao izaći iz BiH.

U tome su ga spriječili pripadnici Jedinice granične policije Doljani koji su prilikom rutinske kontrole utvrdili da Tubića potražuje Sud BiH i to zbog počinjenog krivičnog djela organizirani kiminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnicim drogama. Nakon njegovog hapšenja, Tubić je predat u nadležnost službenika Kazneno-popravnog zavoda u Foči.

Tubić će, kako se čini, tamo služiti sedmogodišnju zatvorsku kaznu koju mu je Sud BiH izrekao u oktobru prošle godine, a zbog pomenutih krivičnih djela.

Graničari uhapsili osumnjičene na prelazima u Bijeljini, aerodoromu Tuzla i Doljanima
Privođenje osumnjičenih u policijskoj akciji “Šetač” FOTO: ARHIV “FAKTOR”

Inače, Tubić je uhapšen u policijskoj akciji “Šetač” koja je provedena u aprilu 2013. godine i u kojoj je uhapšeno više od 50 osoba. Njemu se zbog organizovanog kriminala, rasturanja droge i pranja novca sudilo na Sudu BiH kao i još 12 dilera koji su uhapšeni u istoj akciji.

Aleksandar Ivković, Zoran Tubić i Ajlin Ahmić označeni su kao organizatori ove kriminalne grupe, a svaki od njih je organizovao i rukovodio svojom grupom koja je nedozvoljeno trgovala narkoticima od 2010. do 2013. godine i to na području BiH, Crne Gore, Hrvatske, Albanije i drugih zemalja.

U više navrata, prokrijumčarili su više desetina kilograma marihuane, heroina i kokaina, sa područja Albanije i Crne Gore, u Bosnu i Hercegovinu, te dalje prema teritoriji Hrvatske.

Tako su zaradili su stotine hiljada maraka, koje su potom ulagali u kupovinu skupocjenih automobila ili drugih vrijednosti, te na taj način prali prljavi novac ubacujući ga u finansijsko poslovanje država u kojima žive.

Tubiću se pored navedenih krivičnih djela na teret stavljalo i krivično djelo pranje novca, ali je krivnje za to oslobođen nakon prvostepenog postupka. U drugostepenom postupku mu je izrečena sedmogodišnja zatvorska kazna i to 17. marta 2016. godine. Tu odluku je trećestepeno vijeće ponovilo i sedam mjeseci kasnije pa je tako Tubić očekivao poziv za početak služenja kazne.

Akcija Šetač

Više optuženih iz predmeta “Šetač” je u Sudu BiH ranije osuđeno nakon što su sa Tužilaštvom sklopili sporazume o priznanju krivice. Tako je Aleksandar Ivković osuđen na četiri godine zatvora, Miljan Kuljić (1974) iz Trebinja je dobio dvije godine zatvora, Ranko Koprivica (1987) iz Trebinja i Dragan Gačić (1980) iz Stoca  na po godinu i četiri mjeseca zatvora, a Bojan Ćalasan (1986) iz Bileće je dobio 18 mjeseci.

Bivši MMA borac Ajlin Ahmić (1984) rođen u Dubrovniku, Draženko Ivković (1983) iz Bileće, Borislav Bajić (1965) iz Bosanskog Grahova, Zoran Pilatić (1991) rođen u Čapljini i Damir Primorac (1987) rođen u Mostaru, obojica nastanjeni u Ljubuškom, Vladimir Grubačić (1981) iz Bileće i Igor Milutinović su dobili po 12 mjeseci zatvora.

Pored zatvorske, Ahmiću je izrečena i novčana kazna od 45.000 KM. Vukašin Dželetović i Dejan Vučinić su po sporazumu dobili na uvjetne kazne od po dvije godine s rokom kušnje od pet godina. S druge strane, Novica Trklja (1975) iz Trebinja je oslobođen krivnje i to nakon što je Tužiteljstvo odustalo od kaznenog gonjenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *