Granična policija BiH i Služba za poslove sa strancima prethodnih dana spriječili skoro 40 migranata da ilegalno pređu državn granicu

Granična policija BiH i Služba za poslove sa strancima nastavljaju zajedničke aktivnosti u cilju suzbijanja nelegalnih migracija

U skladu s potpisanim Okvirnim planom zajedničkog postupanja i saradnje između Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima nastavljene su zajedničke planske aktivnosti, u cilju suzbijanja nelegalnih migracija u BiH. Ova saradnja predstavlja ključni dio uloženih napora obje spomenute agencije, a za konačni cilj ima sprečavanje i odvraćanje osoba od nelegalnog prelaska državne granice, onemogućavanje da strani državljani nelegalno uđu na teritoriju BiH, pronalazak nelegalnih migranata na teritoriju BiH i njihovo sprovođenje u Privremene prihvatne centre te povratak i prihvat u skladu sa Sporazumima o readmisiji.

U skladu s tim, zajedničke planske aktivnosti su u proteklim danima realizirane na području Zvornika, u okviru kojih je dvadeset lica odvraćeno od nelegalnog prelaska državne granice, dvanaest lica je otkriveno prilikom nelegalnog prelaska državne granice i predato Službi za poslove sa strancima radi preduzimanja aktivnosti readmisije po skraćenom ili redovnom postupku, dok je prema sedam stranih državljana izrečena mjera odbijanja ulaza u Bosnu i Hercegovinu zbog neispunjavanja uslova za ulazak propisanih Zakonom o strancima. Opisani slučajevi odnosili su se na državljane Egipta, Turske, Avganistana, Sirije, Nepala i Indije.

Osim toga, ova saradnja također uključuje edukaciju i podizanje svijesti o zakonskim procedurama migracije. Cilj je stvoriti sigurno okruženje za sve građane Bosne i Hercegovine, istovremeno poštujući međunarodne standarde ljudskih prava.

Granična policija BiH i Služba za poslove sa strancima nastavit će zajednički rad kako bi očuvali sigurnost granica i spriječili nelegalan ulazak i boravak stranih državljana BiH te pokušaj njihovog nelegalnog izlaska u pravcu zemalja Evropske unije, doprinoseći tako stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, saopšteno je danas iz Granične policije države Bosne i Hercegovine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *