Pripadnici Granične policije BiH u prvih pola godine, tačnije do 2.jula, odvratili su 5.468 osoba od pokušaja ilegalnog prelaska državne granice, potvrđeno je za “Dnevni avaz” iz ove policijske agencije.

Kako nam je rečeno, najveći pritisak na ulazu u BiH trenutno se bilježi na području Jedinice granične policije Zvornik.

U posljednje vrijeme, pojačan pritisak evidentira se i u zonama odgovornosti Hum i Trebinje. Kada je u pitanju izlaz iz BiH, najveći pritisak evidentiran je na području Unsko-sanskog kantona – rekla nam je Franka Vican, glasnogovornica Granične policije.

Iz ove policijske agencije nam je rečeno da su  tokom prvih pola godine, policijski službenici Granične policije BiH evidentirali  20 krivičnih  djela ”Krijumčarenje ljudi” i jedno  krivično djelo „Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata“

  • Vican: Nedovoljan broj policajaca - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    FOTO: AVAZ: Vican: Nedovoljan broj policajaca

Zbog osnova sumnje u počinjenje krivičnih djela, nadležnom tužiteljstvu podneseno je 10 službenih izvještaja o počinjenom krivičnom djelu – kaže Vican.

Ona nam je pojasnila da Granična policija BiH trenutno raspolaže s 2.117 policijskih službenika te, prema ukupno sistematiziranim radnim mjestima policijskih službenika, nedostaje ih 309 za obavljanje redovitih aktivnosti u nadzoru granice.

– Prema našim procjenama, kako bi se što kvalitetnije odgovorilo na migracijsko pitanje, nedostaje nam oko 1.200 policijskih službenika – istaknula je.

Također, u prvih šest mjeseci 2020. godine, kao ispomoć Graničnoj policiji BiH, angažirano je ukupno 135 policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i 75 policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu BiH.

– U istom periodu, na osnovu sporazuma o saradnji, kao ispomoć Graničnoj policiji BiH angažirano je 496 policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, 11 policijskih službenika kantonalnih MUP-ova i 4 Policije Brčko Distrikta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *