Koliko puta ste u svom životu ušli u zgradu Opštine (Grada) Zvornika? Koliko puta ste trebali neki dokument i slično?

Prvo kad uđete u tu zgradu zavisno od godišnjeg doba, zbog debljine zidova i do metar, to prouzrokuje da je ljeti veoma prijatno, a zima mnogo toplije nego vani. Pored toga, istu tu zgradu karakteriše više veoma širokih hodnika, međusobno povezanih uskim prolazima, poput manjih vrata, gdje istovremeno ne mogu proći dvije osobe.

Da, to je zgrada prvobitno načelnika Sreza Zvornik, kasnije zgrada opštine, a danas zgrada Skupštine Grada Zvornika.

Zgrada opštine, slikano 1986. godine
Zgrada opštine Zvornik – slikano 1986. godine

Austrija je u gradu Zvorniku, za vrijeme svoje vladavine, podigla niz objekata, koji i danas postoje, a pored toga uveliko se koriste za raznorazne potrebe.
Jedna od njih je i današnja zgrada Skupštine Grada Zvornik, odnosno zgrada opštine Zvornika. Podignuta je 1886. godine, a u istoj je sve do 1958. godine bilo sjedište Zvorničkog sreza. Te godine je ugašen Zvornički srez i pripojen Tuzlanskom, a sjedište Narodnog odbora opštine Zvornik premješteno je u ovu zgradu, gdje se i danas nalazi, odnosno danas je to “glavna” zgrada Grada Zvornika.

Stanovništvo Zvornika i okoline zvalo je ovu zgradu “Konak”, pa i desetak godina nakon Drugog svjetskog rata.  Godine 1958. uz ovu zgradu dograđen je sa sjeverne strane novi prostor od sige sa salom za sjednice. Tada je raniji ulaz u zgradu zatvoren, a otvoren je ovaj današnji kojeg poznajete.

Zanimljiva činjenica da je u ovoj zgradi dugi niz godina bio i zatvor. Nalazio se u južnom dijelu zgrade, dalje od ulice, a na današnjem prostoru CJB, odnosno na mjestu gdje se nalazi i CIPS, bilo je zatvorsko dvorište, opasano visokim kamenim zidom.

Zgrada_opštine_Zvornik
Današnji izgled zgrade Skupštine Grada Zvornik

Uporedo sa izgradnjom ove zgrade, ispred iste bio je podignut, izgrađen park (današnji restoran Park)  sa prelijepom fontanom (ispred današnjih kopirnica), a iza zgrade opštine u isto vrijeme posađeni su mnogi borići. Danas već izrasli borići, čini prekrasnu borovu šumu, koju narod naziva “Borići”, a i današnji naziv nasilja Biar, nosi naziv Borik. Uglavnom ova šuma, mnogim Zvorničanima služila je kao park i prelijepo izletište.
U južnom dijelu parka, 1955. godine, od jedne razmontirane barake, stanovnici Zamlaza i Hrida svojim prilozima formirali su čitaonicu “Zamlaz”. Ista je 1967. godine porušena, a na istom mjestu podignuta je od čvrstog materijala nova čitaonica. Ona je bila mjesto okupljanja i druženja mnogih generacija naših Zvorničana, posebno penzionera ljubitelja domina, karti i šaha.

(Tekst pripremio i uredio profesor Elmedin Bošnjak)

(Zvornički.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *