I ove godine organizovana "Pekmezijada" u Pobuđu kod Bratunca (FOTO)

Kao i prošle godine, u bratunačkom selu Pobuđe održana je “Pekmezijada”. Nekoliko desetina učesnika pripremalo je ovaj tradicionalni delikates.
Organizator događaja je Udruženje poljoprivrednih proizvođača “Drina”, prenosi facebook stranica portala UPS Media Srebrenica.

Pekmeziajda u Pobuđu kod Bratunca već prelazi u tradiciju, a organizatori se nadaju još boljim pekmeziajdama u budućnosti. Mjesta za entuzijazam svakako ima jer je prva pekmezijada bila samo od lokalnih proizvođača ove slatke delicije, a ove godine veći broj učesnika je došao iz drugih krajeva Podrinja.

Ova tradicionalna manifestacija okuplja ljude da zajedno uživaju u pripremi pekmeza na stari, autentični način. Pekmezijada je prilika da se očuva stara tradicija pravljenja pekmeza od voća kao što su jabuke i kruške.

Proces pravljenja pekmeza počinje prikupljanjem dozrelog voća, najčešće u Podrinju su to slatke jabuke ili kruške. Prije početka procesa voće se temeljito opere i očisti od koštica ili peteljki. Nakon toga, voće se samelje.

Samljeveno voće se stavlja u posebne prese (ugoavnom napravljene od drveta) i cijedi kako bi se dobio sok. Ovaj sok je prirodno bogat šećerom iz voća, i važno je napomenuti da se prema tradicionalnom receptu šećer ne dodaje. Pekmez koji se pravi na ovaj način ima skoro neograničenu trajnost ako se pravilno skladišti. Sok se kuha na blagoj vatri u velikim tavama uglavnom napravljenim od bakra uz konstantno mješanje, odvajanje otpada i sve dok tekućina u tavi ne postigne željenu gustinu i konzistenciju.

Nakon što je pekmez pripremljen, ostavlja se da se malo ohladi pre nego što se pakuje u staklene tegle ili druge posude za čuvanje. Ovaj prirodni pekmez može se čuvati na hladnom i tamnom mestu, a zbog odsustva dodatog šećera, ima dugu trajnost i neće se pokvariti ako se skladišti ispravno. Zbog prirodnog šećera ova namirnica je i posebno zdrava.

Pekmezijada u Pobuđi je divan način da se očuva tradicija pravljenja pekmeza na stari način, bez dodatog šećera, i da se istovremeno uživa u ukusima prirode. Ovaj događaj okuplja ljude i čuva kulturnu baštinu ovog područja.

Fotografije preuzete sa facebook stranice UPS Media Srebrenica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *