Iako je sinoć imao napad na svoj porodični dom, Admir Karić danas predvodio dženazu svojoj nani Ifeti u Križevićima (FOTO)

Admiru Kariću, vijećniku Naroda i pravde (NiP) u Kalesiji, sinoć je na porodičnu kuću bačen Molotovljev koktel dok su se u kući nalazila njegova djeca, kćerkica od pet godina i sin od godinu i po, a o čemu smo pisali danas.

Admir Karić je prije tri dana imao i smrtni slučaj u svojoj proodici, kada mu je nena preminula. Sve je prethodnog dana spremano za dženazu, a onda sinoć napad na proodičn dom i šoj u porodici Karić. Pored svih novonastalih problema, dženaza preminuloj neni morala se klanjati, kako je i predviđeno. Admir Karić je završio medresu, a jedan dio svog života vršio je i funkciju imama u džematu na području Medžlisa IZ Kalesija. Admir je smogao snage i danas je svojoj neni Ifeti predvodio džemat u Križevićima gdje je i ukopana.

Iako je sinoć imao napad na svoj porodični dom, Admir Karić danas predvodio dženazu svojoj nani Ifeti u Križevićima (FOTO)

Karić je danas za medije saopštio da je jutros, kada su se slegli utisci, doživio nenormalan strah.

– Pa zamislite vi, da je razbijen prozor i da je Molotovljev koktel upao u kuću i da je eskplodirao! Je li treba da mi djeca stradaju zato što se nekome ne sviđa ono što ja radim i pričam. Sreća je da sam bio budan, jer sam noć ranije u to vrijeme spavao – pita se potreseno Admir Karić.

Bačen molotovljev koktel na kuću Admira Karića "Kajzera", napad na odbornika u općinskom vijeću Kalesija i vlasnika portala NKP.ba (FOTO)

U nastavku prenosimo saopštenje Karića za javnost koje je napisao jutros:

Pokušaj ubistva? Zastrašivanje?
ili nešto treće?!

U četvrtak navečer (25.01.2024, oko 21h) na moju porodičnu kuću, u trenutku kada smo u kući bili supruga, dvoje male djece i ja – bačen ‘moleteljev koktel’. Izbio je požar, kojeg sam, ni sam ne znam kako, ugasio. Doslovno – da nisam odmah izašao, komplet kuća bi za par minuta bila u plamenu.
Bili su i Vatrogac i Policija. Nešto kasnije i Krim.policija je napravila uviđaj.

Ko stoji iza ovoga?!

Zaista ne želim nagađati. I policiji sam to rekao. Dok se malo “ohladim” i o svemu promislim…
Ne isključujem i političku pozadinu (odnosno, moje političko djelovanje). Ne isključujem i da je neki idiot za male pare (al’ opet za pare od nekog kome možda smeta moje političko djelovanje?!).
Mnogo je kuća u komšiluku… neko je baš ciljano, u noćnim satima, sa “logistikom” došao do moje kuće…
Pa lud bih bio ako ne mislim da ima veze sa mojim (političkim) djelovanjem!
Sačekat ću, i policijsku, a Bogami i moju istragu.

Pokušat ću objasniti šta/kako se desilo…
Ležao sam na krevetu kada sam čuo da je nešto udarilo u kuću. Baš specifičan zvuk koji je privukao pažnju. Pošto je bilo na strani kuće gdje se nalazi kuhinja, kako sam se približavao malom prozoru da ga otvorim već se koz njega vidilo da neka svjetlost probija… prvobitno sam pomislio da je požar na kući koja se nalazi odmah uz moju. Otvorio sam prozor i odmah vidio da je požar na mojoj kući, u donjem dijelu.

Odmah sam “izletio” vani (kroz 15tak min, kada se okupilo nešto komšiluka, vatrogasci i policija – skontao sam da sam u majici kratkih rukava i u čarapama). Osjetio se miris benzina, a zid kuće (fasada) je gorila kao da sagorijeva neka tečnost na zidu.

Srećom da u prizemlju imam česmu, te sam sa nekoliko kanistera vode uspio ugasiti vatru, kako na zidu tako i na paletama koje su bile udaljene 1m od kuće.

U međuvremenu su stigli i vatrogasci… osigurali mjesto i sve ostalo, ali nije bilo potrebe za reakcijom
(Dok ovo pišem, kontam da sam čak i dobro reagovao. Sjećam se da sam na spikeru pričao sa policijom i vatrogascima, 122 i 123, istovremeno sipao vodu i gasio vatru… i zaista sam to hitro radio. Tek kasnije sam se sjetio da u donjem dijelu, garaži, imam i protivpožarni aparat).

U suštini bilo je važno brzo reagirati, jer bi za par minuta vatra uhvatila veću površinu koju bi teško bilo ugasiti, pogovotovo ako počne da gori stiropor.

Gađao prozor sa ‘Moloteljevim koktelom ‘ (plastična boca, izbušen čep od metala sa fitiljom), srećom nije razbio…

Ono što se moglo zaključiti na licu mjesta, a istog su mišljenja i iz krim.policije – zapaljena boca je trebala da razbije prozor, i da izazove požar u donjem dijelu kuće (da je prozor razbijen, te da je požar krenuo u donjem spratu – moja hitra rekacija je mogla ići samo u pravcu da dvoje djece i suprugu na vrijeme izvedem iz kuće!).

Bačen molotovljev koktel na kuću Admira Karića "Kajzera", napad na odbornika u općinskom vijeću Kalesija i vlasnika portala NKP.ba (FOTO)

Prepotavljam(o) da je neko sa puta (vjerovatno ga neko drugi čekao u autu) došao do kuće, te sa neposredne blizine bacio zapaljenu flašu.
Nije uspio razbiti prozor, te se benzin rasuo po prozoru i po fasadi.

Krim.policija je među dokazni materijal uzela flašicu (koja se skoro sva rastopila) i probušeni metalni čep na kojem se vidi fitilj
(pretpostavljam da je na plastičnu flašu stavljen metalni čep, kao da je od pive ili sl, kako bi se omogućilo da nakon udara razdvoji od flaše, te da se tečnost raspe i rasprši okolo. Jer da je “originalni” čep, onda ne bi došlo do rasipanja tečnosti)
Pretpostavljam da nije razbio prozor jer je bila pastična flaša, ili je možda udarilo u okvire a ne u staklo.
(Ne znam jel’ amaterski napravljeno i urađeno ili profesionalno, ali jeste ciljano)

ŠTA DA JE BILO DOK SAM SPAVAO?!
Hvala Bogu pa sam čuo zvuk i hitro reagovao…
Šta da se sve to dogodilo kasnije, dok sam spavao?!
Možda bi me neko zvuk i probudio, ali sumnjam da bih ustao… možda se samo okrenuo na drugu stranu…
Plašim se i da razmišljam o takvom scenariu.
Ne znam da li bi uspio da spasim svoju porodicu?!
I ježim se dok to pišem.

NEBROJENO PUTA SAM REKAO – Ako je suđeno da mi se nešto desi, neka to NE bude pred očima porodice
Oni koji me znaju, i koji, s vremena na vrijeme, pitaju za moju sigurnost sa najboljom namjerom, znaju da obično kažem – ne bojim se, ali ako se nešto bude desilo neka ne bude pred očima djece i supruge.
I, zaista, ne bojim se. Batina, lomljavine, šamara… Sve nešto kontam, moralo bi ih biti više, a od tih više jedan bi barem imao posljedice kao ja.
I nije, gluho bilo, da nešto tako priželjukem. Naravno da ne.
Jednostavno se ne plašim.
Ne plašim se – prsa u prsa. Oči u oči.
A ovo što se desilo?
Od takvih, kukavičluka, se, ipak malo plašim…
Da li će doći da ponovi?
I niz drugih stvari o kojima sada razmišljam…
—— A hoću li prestati raditi ono što sam do sada?
Jok.
Imam i veći motiv!
Izanalizirat ću ovo dobro.
Ne isključujem da je politički motivisano, a molim Boga (u svojoj naivnosti) da je nešto “bezveze”!
—— Hvala svima koji su mi se od sinoć javili!

Iako je sinoć imao napad na svoj porodični dom, Admir Karić danas predvodio dženazu svojoj nani Ifeti u Križevićima (FOTO)
Danas imam dženazu svoje nane… poslije nekad ću biti dostupan… naveo je jutros Karić, a danas je predvodio dženazu svojoj nani Ifeti.

Iako je sinoć imao napad na svoj porodični dom, Admir Karić danas predvodio dženazu svojoj nani Ifeti u Križevićima (FOTO)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *