IMA 14 GODINA, A TUČE OCA I MAJKU Porast maloletničke delikvencije na području Zvornika
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Broj maloletnika koji su počinili krvičina djela na području Centra javne bezbednosti Zvornik u porastu je za 40 odsto u odnosu na prethodni period.

Kako „EuroBlic“ saznaje najmlađi prestupnik, koji je počinio krivično djelo, je imao 13 godina, dok je najmlađi nasilnik u porodici koji se nasilno ponašao prema ocu i majci, imao 14 godina.

Pored toga, u prošloj godini zabilježeni su slučajevi da su maloljetnici nabavljali i prodavali opojne droge.

U zvorničkom Centru za socijalni rad, koji pokriva najveći broj stanovništva u regiji Birča i srednjeg Podrinja, kažu da je zabilježen porast maloljetničke delikvencije u odnosu na ranije godine.

Nikola Drobnjak, specijalni pedagog zadužen za maloljetničku delikvenciju u Centru za socijalni rad, rekao je da je najveći broj maloljetnika iz ruralnih sredina.

– U prošloj godini 23 maloljetnika na području Zvornika su napravila neka krivična djela. Tu je bilo i nekoliko povratnika u izvršenju ovih djela i bili su odranije poznati Centru. Zbog niskog stepena krivice desetak delikvenata je dalo izjave, ali nadležno Tužilaštvo nije pokretalo postupak – rekao je Drobnjak.

Dodaje da su maloljetni prestupnici uglavnom mušakrci uzrasta od 15 do 17 godina. On je dodao se u slučajevima prijave maloletničke delikvencije, zavisno od stepena težine krivičnog djela, prvo ide sa vaspitnim mjerama i vaspitnim preporukama.

– Vaspitne mjere se odnose na policijsko upozorenje, a preporuke na izvinjenje oštećenom, ali ono se primjenjuje samo kada su posledice male. Nakon toga ide sudski ukor, potom pojačan nadzor roditelja ili staraoca. Zatim tu su je i pojačan nadzor organa starateljstva, ili Centra za socijalni rad i na kraju mere upućivanja u popravne domove kada sve ove mjere ne daju rezultate – rekao je Drobnjak. Navodi da je međuinstitucionalna saradnja po pitanju maloljetničke delikvencije u Zvorniku jako dobra.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

– Saradnja sa policijom i obrazovnim ustanovama je na zavidnom nivou. Međusobono razmenjujemo informacije i sarađujemo što sigurno olakšava rad i praćenje maloletnih prestupnika – istakao je Drobnjak.

Načelnik Sektora kriminalističke policije CJB Zvornik Mladen Savić kaže da je u oblasti kriminaliteta zabeležno manje krivičnih dela nego 2015. godine, ali je kod maljoletnika situacija drugačija.

– U toku 2016. u oblasti kriminaliteta evidentirana su 833 krivična dela ili za 8,6 procenata manje nego prethodne godine. Nadležnim javnim tužilaštvima podnijeto je 779 izveštaja protiv 748 lica među kojima je bilo 200 povratnika i 49 maloljetnika, što je 40 odsto više nego u 2015. godini. Prema podacima 49 maloljetnih počinilaca u prošloj godini je izvršilo 53 krivična dela – rekao je Savić.

Maljoletnici najviše kradu

Prema Drobnjakovim rečima najčešći primeri maloljetničke delikvencije su vezani za krađu i vršnjačko nasilje. U ruralnim sredinama se, pored krađe, često dešavaju i slučajevi vožnje automobila bez vozačke dozvole.

On je pohvalio institucionalnu saradnju sa obrazovnim ustanovama i drugim koji se bave ovom problematikom.

(euroblic)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *