Ime Zvornika na kamionima pomoći u Siriji
Kamoni koji su dovezli brašno za Siriju do granice sa ovom zemljom

Sredinom ovog mjeseca, na inicijativu Humanitarne organizacije Međunarodni forum solidarnosti (MFS – EMMAUS) organizovana je akcija prikupljanje brašna za ratom pogođeni narod Sirije. Ovoj plemenitoj akciji priključio se i Medžlis islamske zajednice Zvornik, koji je preko svojih džematlija u rekordnom roku, od nekih 48h (dva dana) prikupio preko 40 tona brašna.

Kamioni su upravo stigli do granice Sirije na prostoru republike Turske gdje ce proci potrebne kontrole. Poslije kontrola, brašno se deponuje u ogromnim pekarama gdje se peku hljebovi koji se dalje dostavljaju narodu koji se jos uvijek nalazi u Siriji. U jednom od izbjegličkih kampova nalazi se Haris ef.Mustajbašić glavni imam IZ Zvornik koji je pratio konvoj pomoći upućen iz BiH i Zvornika za narod Sirije. Za zvornicki.ba o obavljenoj misiji kaže:

Zahvalni smo Allahu dž.š. koji nam je omogućio da budemo od onih koji pomažu one koji su u potrebi.

Ovo je jedan u nizu uspješnih projekata koje Islamska zajednica u BiH realizuje u saradnji sa MFS EMMAUS-om.

Podržali smo i ovu Akciju prikupljanja brašna za stanovnike Sirije i drago mi je da je Medzlis Zvornik uz Medžlise Živinice, Tuzla i Gracanica bio među prvima koji su se uključili u ovaj projekat.

Imajući u vidu da su ovu akciju podržali stanovnici koji su po nekoliko puta u životu ostajali bez ičega time taj čin ima veći značaj.

Ovo je simbolična pomoć naspram onoga što partneri EMMAUS-a, tačnije organizacija IHH kao i cijela država Turska rade za narod iz Sirije, ali vjerujemo da je ovo samo početak i da će se ona nastaviti. Svaki učinjeni korak ima svoj bereket. Zato je svaki važan.

Molim Allaha dž.š. da nam svima pomogne na putu činjenje dobra za sve ljude, a stanovnicima Sirije da pomogne da što prije dobiju slobodu, mir i blagostanje.

Proteklih dana, prikupljena humanitarna pomoć poslata je u Siriju, u vidu pet šlepera brašna, odnosno 120 tona. Prilikom polaska rukovodilac sektora za razvoj i saradnju u MFS – EMMAS-u, Elmedin Škrebo izjavio je:

Sada smo skupili pet šlepera brašna uz pomoć građana BiH. Moram tu pomenuti i saradnju koju smo imali sa organima Islamske zajednice u BiH, prije svega mislim na medžlise Islamske zajednice Zvornik, Gračanica, Živinice i Tuzla kao i stanovništvo općine Kalesija.

Polazak šlepera za Siriju

Konvoj pomoći pratilo je i nekoliko uposlenih iz Međunarodnog foruma solidarnosti MFS – EMMAUS-a, te su proteklih dana i stigli na svoje odredište, te  se uzeli aktivno učešće u podjeli prikupljene pomoći  i pomoći u humanitarnom radu na terenu u izbjegličkim kampovima.

Pored pomoći u podjeli, predstavnici navedenog Foruma, svakodnevno provode vrijeme i sa izbjeglicama u kampu, a glavni rukovodilac za sektor razvoja i saradnju MFS – EMMAUS-a, Elmedin Škrebo ushićeno na svom FB profilu napisao je:

Bio je to moj najdraži poraz u igri na male…
Sve je počelo našim “nepropisnim” parkiranjem vozila ispred gola na koji su loptu šutala sirijska djeca okupljena na ulici ispred kuće u kojoj je zbrinuto nekoliko siročadi i majki sa djecom izbjeglih iz Sirije, a kojima smo došli u posjetu. Nisam ni stigao ugasiti vozilo a već se desetak dječaka našlo ispred kako bi me spriječili da tu parkiram. Podsjetilo me to na djetinjstvo i mahalske igre na male, kada bih najradije bacio stativu (kamen) na vozilo koje nam prekine najdražu igru, obećavajuću kontru i “čist” go. Naravno, pomjerio sam auto na sigurnu zonu, ali prije toga moji saputnici, kolege već su iskočili na teren i izazvali dječicu na borbu. Djeca su već tada počela da slave pobjedu, ali ne onu u igri, nego onu u srcu, u svojim glavama, u kojima nije bilo više mjesta za brigu, tjeskobu ili strah od neprijatelja. Da smo imali više vremena i koji kilogram manje utakmica bi trajala do okončanja sukoba u Siriji. Međutim morali smo pružiti ruku sirijskoj djeci i priznati im vlastiti poraz, ali i poraz cijelog čovječanstva. Držeći njihove ruke i milujući ih po glavama kroz glavu mi se vrtiše sve one slike koje sam do kasno u noć listao po internetu, i osuđivao sebe i druge, osjećao se nemoćnim kao nikada do tada u životu, moleći Boga za njihovo dobro jer ja im ga nisam mogao dati. I dok su mi pluća bila stisnuta od loše forme, u trenutku sam počeo osjećati neko olakšanje, kao da mi je u grudni koš ušao miris njihovog halala. I danas, kada je moj poraz na male značio dječiju pobjedu, dječiju sreću, i zaborav nedavno proživljenog, osjećam da je naša misija uspjela. 
Svi akteri današnje utakmice igrane između ekipa djece sirijskih izbjeglica i tima MFS – EMMAUS-a koristeći se svima razumljivim jezikom sporta, ljubavi, brige i solidarnosti, pomogli su jedni drugima pronaći unutrašnje zadovoljstvo. Na kraju rezultat je bio 4:5 za sirijsku djecu. Simbolično, za pet dječijih golova naših pet šlepera brašna. Dao Bog pa da bude još golova…
Proud to be MFS – EMMAUS, proud to be bosnian!
Dobro se boljim vraća!

Naravno, sve ovo je propraćeno fotografijama, koje nam još vizuelnije donose ono o čemu Škrebo piše.

Fudbal sa djecom u Siriji
Fudbal sa djecom u Siriji

Haris ef- Mustajbašić

Koristimo priliku da u ime redakcije Zvornički.ba, još jednom iskreno svima se zahvalimo koji su na bilo koji mogući način pomogli u realizaciji ove plemenite humanitarne akcije, te se nadamo da ćemo ponovo, ako se ukaže prilika za bilo šta, pokazati koliko možemo biti humani i složni, te pomoći svaku narednu akciju. Kao što reče jedan od učesnika iz MFS – EMMAUS-a: Dobro se dobrim vraća!

U nastavku donosimo Vam još nekoliko fotografija iz izbjegličkih kampova  naroda Sirije.

 

EMMAUS djeca Sirije


Djeca u Kampu


vozac kamiona

(Zvornički.ba) 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *