Ismail – dječak bez ruku osvojio zlato u Zagrebu: ‘Njemu je bazen sve’.

Ismal 1

Ismail Zulfić (6) Zeničanin, rođen bez obje ruke i s deformiranom jednom nogom, dok su mu na drugoj nozi spojeni prsti. Doktori su i prije poroda znali da nešto nije u redu, no njegovoj majci Elmini nitko nije rekao da će Ismail biti rođen bez ruku. No, on od djetinjstva sve radi sam. Samostalno je naučio i plivati. Prošle je godine postao član Plivačkoga kluba Spid iz Sarajeva. Bez problema prepliva olimpijski bazen, a na subotnjem 9-tom regionalnom prvenstvu u Zagrebu osvojio je zlatnu medalju.
Ismail 2

Puno smo radili i trenirali. Bilo je naporno izdržati sve skupa, ali na kraju se isplatilo. Ovo takmičenje je kruna našeg predanog rada i truda, ispričao nam je Amel Kapo (30), trener Plivačkoga kluba Spid iz Bosne i Hercegovine.
Amel trenira djecu s invaliditetom, a u subotu je s njima došao u Zagreb na 9. regionalno prvenstvo Hrvatske u plivanju za invalidne osobe, gdje je Ismail osvojio zlato.

– Došlo je šestero djece iz našega kluba. Ismail je plivao u svojoj kategoriji 50 metara leđno. Kad je stigao u cilj, s velikim je osmijehom rekao: ‘Pobijedio sam’ – prisjetio se trener Amel Kapo.

Dodao je da su takmičari iz njegova kluba, uz Ismailovu medalju, kući odnijeli čak pet zlatnih i dvije srebrne medalje.

Za ovo takmičenje u plivanju, vladala je velika zainteresovanost mnogih medija širom regiona i Europe, a posebno gledalaca u Zagrebu.

(Zvornički.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *