Poznato šta se najviše čitalo prošle godine u BiH, porast broja korisnika biblioteka

U Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci Zvornik ovog ponedjeljka 11.decembra, otvorena je izložba novih naslova, predstavljena knjiga “Karneval bola” autora Karla Astrahana iz Beograda, te dodijeljene nagrade najaktivnijim čitaocima u ovoj godini.

Direktor Narodne biblioteke i muzejske zbirke Nega Stjepanović rekla je novinarima da je ove godine biblioteka bogatija za oko 2.000 naslova, dodavši da raspolaže sa ukupno oko 100.000 knjiga.

“Veći dio od ovih 2.000 naslova nabavili smo ove godine kupovinom, jedan dio kroz obavezan primjerak, dok smo značajan broj knjiga prije nekoliko dana u vidu poklona dobili od Narodne biblioteke Srbije”, navela je Stjepanovićeva.

Ona je dodala da zvornička Biblioteka svoj knjižni fond obogaćuje i kroz vlastitu izdavačku djelatnost koja je od 2014. godine postala prepoznatljiva i u Republici Srpskoj i u regionu.

“Sve je više interesovanja za naša izdanja koja predstavljamo u bibliotekama Republike Srpske, kao i na međunarodnim sajmovima knjiga u Banjaluci i Beogradu”, istakla je Stjepanovićeva.

Prema njenim riječima, nagrađeno je pet najaktivnijih čitalaca u ovoj godini besplatnom članskom kartom za narednu godinu, zahvalnicom i knjigom.

Autor romana “Karneval bola” Karlo Astrahan rekao je da roman vrlo kompleksna priča, pseudo-istorijska radnja o bogumilima koja se dešava u 10. vijeku.

“Pokušao sam da previše ne filozofiram nego na jedna romaneski način i kroz jednu vrstu fantazije iznesem tu priču, koju poentiram sa sadašnjošću kroz parcijalne životne sudbine”, rekao je Astrahan.

Izložba novih naslova biće otvorena sedam dana.

(Nezavisne.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *