Izvoz gljiva u blagom padu prva tri mjeseca, šumske gljive iz Zvornika izvoze se u Njemačku, Francusku i Švajcarsku

Tokom tri mjeseca ove godine iz Bosne i Hercegovine izvezeno je gljiva u vrijednosti od 234.611 KM, dok je prošle godine u prva tri mjeseca izvezeno 421.219 KM, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, te se iz njih primijeti pad izvoza u vrijednosti od 186.608 KM.

Naime, kako su rekli, zemlje u koje smo izvozili za prva tri mjeseca ove godine su Italija, Slovenija i Srbija.

-Tokom tri mjeseca ove godine uvezeno je gljiva u vrijednosti od 52.986 KM, dok je lani u istom periodu uvezeno gljiva u vrijednosti 88.455KM. Vodeće zemlje uvoza ove godine bile su Hrvatska, Srbija i Italija – poručili su iz UIO BiH.

Ističu da je tokom cijele prošle godine BiH uvezla gljiva u vrijednosti od 360.413 KM, dok je izvezla šumske kraljice u vrijednosti većoj od sedam miliona maraka.

Iako je BiH godinama unazad bilježila rast izvoza gljiva, ove godine situacija je drugačija, te kako kaže Marko Mijatović, predstavnik Grupacije poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Republike Srpske, više je razloga zbog čega se bilježi pad izvoza.

– Jedan od razloga je to što su u prethodnim godinama naši kupci napunili skladišta našim gljivama. Drugi razlog zbog čega naručuju manje količine je zbog krize koja je prisutna u svijetu, a nikako zbog cijena koje su skoro pa iste kao i ranijih godina – rekao je Mijatović, koji je ujedno i direktor firme “Smrčak” Zvornik.

Kako je pojasnio, kupci koji su ranije kupovali gljive iz BiH sada uzimaju robu nižeg kvaliteta, ali i nižih cijena.

– Što se tiče naše firme, mi izvozimo samonikle gljive, a to su vrganj, lisičarka, smrčak i crna truba – rekao je Mijatović i istakao da najviše izvoze u Njemačku, Francusku i Švajcarsku.

 

Izvoz gljiva u blagom padu prva tri mjeseca, šumske gljive iz Zvornika izvoze se u Njemačku, Francusku i Švajcarsku

Mujdin Tokić, predsjednik Grupacije proizvođača micelija, komposta i uzgoja gljiva Tuzlanskog kantona, istakao je da se u prva tri mjeseca ove godine bilježi pad izvoza jer, kako kaže, iz BiH se najviše izvoze šumske gljive.

– Prošle godine je bilo manje šumskih gljiva zbog klimatskih uslova koji su bili jako loši i nikako nisu pogodovali uzgoju gljiva – kazao je Tokić.

Dodao je da se uglavnom iz BiH izvozi sušena gljiva, tako da ju je, kako kaže Tokić, bilo u malim količinama.

Izvoz gljiva u blagom padu prva tri mjeseca, šumske gljive iz Zvornika izvoze se u Njemačku, Francusku i Švajcarsku

– Nadamo se da će se u narednim mjesecima popraviti situacija što se tiče izvoza, te da će biti približno stanje kao i ranijih godina – rekao je Tokić.

Tekst preuzet sa portala srpska info, fotografije portala Zvornicki.ba

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *