Federalno ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice raspisalo je Javni poziv za dodjelu novčanih sredstava porodiljama povratnicama na području Republike Srpske. Riječ je o povratnicama iz Federacije Bosne i Hercegovine u manji bh. entitet. Kako su kazali u ministarstvu, ovime žele poboljšati natalitet. Rok za dostavljanje prijava na Javni poziv je kraj juna ove godine.

101797179_3056694017710312_1147960830264868864_o-1

Pravo na dodjelu novčanih sredstava imaju članice povratničkih domaćinstava na području entiteta Republika Srpska, koje imaju prijavljeno prebivalište u općinama povratka na području ovog bosanskohercegovačkog entiteta. Ovaj poziv namijenjen je porodiljama koje su rodile djecu u periodu od 1. jula prošle do 30. juna ove godine.

– Imali smo prošle godine prvi javni poziv, ove godine je ponovo. Tako da mogu ostvariti ta prava majke koje su povratnice, koje su ovdje rodile svoju novorođenčad. Zavisno od broja djece, koje je to po redu novorođenče dobit će određenu podršku, kazao je resorni ministar Edin Ramić.

Iznos novčanih sredstava, zavisit će od broja djece u porodici. Prošle godine majke koje su rodile prvo i drugo dijete dobile su po 500 KM. Za treće i četvrto je isplaćivano 750, dok su za peto i više djece ove porodice dobile po 1.000 KM. Iznos koji će se isplaćivati ove godine zavist će od broja prijavljenih, a jednokratna pomoć iznosit će od 500 do 1.000 KM .

– Kada je u pitanju dokumentacija mislim da je to vrlo jednostavno. To su rodni listovi, uvjerenja određena o povratku, CIPS prijave i slično, ali to su detalji koji su navedeni na javnom pozivu, kao i sami rokovi do kada je to otvoreno, ističe ministar Ramić.

Rok za dostavljanje prijava na Javni poziv je 30. juni 2020. godine. Federalno ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice, pored ovog javnog poziva, nastavlja sa redovnim infrastrukturnim projektima na području entiteta RS. Trenutno je nekoliko projekata aktivno na području Srebrenice.

– Već smo završili projekat gradnje pješače staze pored Memorijalnog centra, a onda ćemo dalje rješavati i put preko Sućeske i neke druge projekte koji su vezani za Srebrenicu, a kasnije i za neka druga povratnička mjesta, dodao je Ramić.

Svi zainteresovani detalje Javnog poziva mogu pronaći na web stranici Federalnog ministarstva za raseljena lica i izbjeglice.
(RTVTK)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *