Multidisciplinarni tim Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli postigao je značajan uspjeh nakon odstranjivanja zloćudnog, rijetkog i izuzetno opasnog tumora srednje etaže lica, uz prethodnu embolizaciju tumorske mase. Riječ je o metodi koja je prvi put izvedena u Bosni i Hercegovini, a pacijent se uspješno oporavlja kod kuće.

20200529_232703
Četrdesetdvogodišnji muškarac iz Tuzle prije nekoliko dana podvrgnut je složenim zahvatima otklanjanja izuzetno rijetkog zloćudnog tumora koji sa sobom nosi veliku stopu smrtnosti.

Multidisciplinarni tim Klinike za bolesti uha, grla i nosa, zatim Klinike za neurohirurgiju i Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu, uz podršku Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku pacijentu su uspješno uspjeli otkloniti tumor kroz dva akta, odnosno operativna zahvata.

Visokosofisticirana metoda

U prvom dijelu se radilo o embolizaciji koja je trajala 45 minuta, a nakon toga se pristupilo troiposatnom odstranjenju tumora nosa, paranazalnih sinusa i srednje lobanske jame. Ovo je prvi put da se ovakva metoda primjenjuje u Bosni i Hercegovini, a pacijent se trenutno uspješno oporavlja kod kuće.

“Riječ je o visokosofisticiranoj dijagnostičko-terapeutskoj i multidisciplinarnoj proceduri gdje u prvom aktu, zahvaljujući kolegama sa Klinike za neurohirurgiju radimo embolizaciju samog tumora, odnosno njegove krvne žile koja ga hrani. Na taj način tumor isključujemo iz cirkulacije, a u drugom aktu doktori otorinolaringolozi rade operaciju koja je na ovaj način olakšana i čini znatno veći komfor operateru koji to radi”, kaže za Klix.ba doc. dr. Almir Salkić, vršilac dužnosti načelnika Klinike za bolesti uha, grla i nosa tuzlanskog UKC-a.

Među stručnjacima u operacionoj sali Klinike za bolesti uha, grla i nosa našao se i magistar medicinskih nauka, specijalista otorinolaringologije Hasan Altumbabić.

Prema njegovim riječima, da bi se izveo jedan ovakav zahvat potrebno je da u zdravstvenoj ustanovi postoji nekoliko grana medicine koje su na sličnom nivou razvoja, a zajedničkim djelovanjem dolazi se do rezultata kojeg su postigli tuzlanski stručnjaci.

“Da biste ovo uradili nije bitno samo da ste dobar operater iz područja otorinolaringologije, nego da imate i dobre patologe koji će vam tačno kazati o kojem je tumoru riječ, zatim dobre radiologe koji će reći tačnu lokalizaciju tumora, veličinu, njegov karakter i ponašanje prema susjednim strukturama. Za nas je u ovom slučaju vrlo bitno bilo i to da nam radiolozi kažu broj i veličinu krvnih sudova kojima se tumor opskrbljuje hranjivim materijama i kiseonikom”, kaže Altumbabić za Klix.ba.
U ovom lancu kao jednu od najvažijih karika Altumbabić navodi i kolege koje se bave endovaskularnim procedurama iz Klinike za neuorhirurgiju, a koji donose svoju odluku o obavljanju embolizacije tumora, odnosno zatvaranje krvnih sudova koji vrše njegovu ishranu.

Veliki tumor i defekt kostiju lica

Hiruško odstranjivanje tumora kod 42-godišnjeg Tuzlaka obavljeno je 16 sati nakon embolizacije, a zbog same veličine, lokalizacije i njegove vrste, prema zvaničnim smjernicama, tuzlanski ljekari su morali biti, kako navode, radikalni. Rez su napravili na licu, ali on prati njegove estetske linije.

“U slučaju ovog pacijenta riječ je o velikom tumoru i velikom defektu kostiju lica. To smo uspješno rekonstruisali tako da kod ovog pacijenta uopće nećete primijetiti da je imao polivalentni operativni zahvat koji je doveo do destrukcije svih vitalnih struktura, već će vam djelovati kao da je riječ o ogrebotini”, pojašnjava Altumbabić.

Standardne operativne procedure uklanjanja tumora iz srednje etaže lica tuzlanski ljekari odavno rade, a za razliku od ostalih zdravstvenih ustanova koje nemaju mogućnost endovaskularne embolizacije, hirušku intervenciju u UKC-u sada obavljaju sa vrlo malim krvarenjem pacijenta, što je veoma bitno.

Benefiti nove metode

Altumbabić nas upoznaje i sa informacijom da ovakav zahvat traje 70 posto kraće u odnosu na konvencionalnu metodu, a dok Salkić ističe da se benefiti ove procedure ogledaju i u značajnom smanjenu bolničke hospitalizacije pacijenta, oporavak je znatno brži te su samim tim i troškovi mnogo manji.

“Postoperativni tretman je trajao svega tri dana, a sveukupno kada se uzme sam proces od početka do kraja, pacijent je u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli proveo sedam do osam dana”, navodi Salkić.

Patohistološka verifikacija 42-godišnjeg pacijenta je već prezentirana onkološko-ljekarskom konziliju na kojem se odlučuje o nastavku liječenja.

“Otprilike njegov nastavak liječenja će biti konkomitantna hemo i radio terapija, a tu se prate protokoli prema svjetskim onkološkim udruženjima”, nastavlja Altumbabić.

Salkić ističe da je njihov primarni cilj da UKC Tuzla bude lider iz domena otorinolaringologije, a to mogu postići jedino stalnim uvođenjem novih procedura. Tumori srednje etaže lica su izuzetno rijetki, dijagnosticiraju se uglavnom u poodmaklom stadiju i imaju izrazito visoku smrtnosti.

Zahvaljujući posljednjoj metodi, tuzlanski ljekari sada imaju mogućnost uklanjanja i znatno većih tumora na isti način kao što je to urađeno kod 42-godišnjeg pacijenta, čime će se poboljšati postoperativni tretman, ali i izgledi za dalju terapiju.
(Klix)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *