Jutros u Zvorniku temperatura minus šesti stepeni, uskoro temperature od 15 stepeni celzijusa

Jutros jedno od najhladnijih jutara ove zime uz temperature do -17°C koliko je mjereno na Bjelašnici. Hladno i narednih dana ali uz postepeno popuštanje dnevne hladnoće. Značajnije zatopljenje i južina od sredine iduće sedmice.

Jutros su minusi i mraz okovali veći dio zemlje. Najhladije u područjima pod vedrim nebom u kombinaciji sa snijegom na tlu, tu su temperature kao od šale išle ispod -10°C. Ipak magla i niska naoblaka u većini krajeva spriječila je značajniji pad temperatura.

PETAK (12.01.) – Pod uticajem oslabljene hladne fronte prolazno naoblačenje uz rijetko koju pahulju snijega u centralnoj, istočnoj i sjeveroistočnoj Bosni. U Hercegovini i jugozapadu Bosne pretežno sunčano. Idalje hladno vrijeme uz jutarnje temperature većinom -9 do -3°C, na planinama do -15°C a na jugu do 2°C. Dnevne temperature od -6 do 2°C, na jugu do 9°C. Vjetar slab do umjeren sjeverni, u Hercegovini i jugozapadu Bosne lokalno jaka bura.

VIKEND (13./14.01.) – Hladnoća polako popuša uz porast dnevnih temperatura, dok jutra ostaju hladna i mrazna. U subotu pretežno sunčano uz rijeđu pojavu dugotrajne magle. U nedelju u Hercegovini i zapadu Bosne naoblacenje, u ostatku zemlje pretežno sunčano. Jutarnje temperature većinom od -8 do -2°C, na planinama do -13°C. Dnevne od -2 do 7°C, na jugu malo toplije.

Vjetar slab, u postepenom okretanju na južni. U nedelju na planinama pojačan jugo

Početkom naredne sedmice prolazno premještanje hladne fronte uz još jedan talas kiše i snijega. Od sredine naredne sedmice okreće na južinu uz osjetno zatopljenje čime završava aktuelni period hladnog vremena.

Preuzeto sa facebook stranice BHMETEO.ba

Jutros u Zvorniku temperatura minus šesti stepeni, uskoro temperature od 15 stepeni celzijusa

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *