Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za RTS da se zdravstveni sistem Srbije pokazao veoma uspješnim za vrijeme koronvirusa i da su država i društvo pokazali da umiju da upravljaju krizom. Iako će vanredno stanje biti ukinuto, kaže Dačić, neke mjere će ostati jer ne zavisi sve od Srbije.

5eaeadfe4060c986698074

Kada je riječ o ljudima koji žive u tzv. malograničnom području (50 kilometara sa jedne i druge strane granice) i koji imaju posao i zemlju sa druge strane granice, Dačić je rekao da je postignut dogovor o propusnicama za te ljude sa Mađarskom i da se sa drugim zemljama vode razgovori i da su razmijenjene note.

Rekao je da su u BiH po tom pitanju bili veoma rigidni zbog odnosa Sarajeva i Banjaluke.

Kada je riječ o transportu građana, Dačić je naveo da je Mađarska dozvolila i takozvani humanitarni koridor, jer su granice i dalje zatvorene. Ističe da otvaranje granica ne zavisi samo od Srbije, već i od drugih zemalja.

Trebalo bi da postoji jedinstveni međunarodni zajednički pristup. Svjedoci smo da je dosad svaka zemlja primijenjivala svoje mjere”, naveo je Dačić.

Ukazao je da će biti ukinuto vanredno stanje, ali da to ne znači da će biti ukinute i sve mjere jer je Srbija dio svijeta.

Kaže i da postoji problem nefunkcionalnosti međunarodnih institucija koje nisu u dovoljnoj mjeri sinhronizovano odgovorile na sve probleme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *