K.K. Drina iz Zvornika takmičila se prvo u republičkoj ligi, a zatim od 1976 do 1985 godine u II saveznoj , kada postaje član Prve “B” savezne lige.Prve utakmice i treninzi održavani su u dvorištu DTV ” Partizan ” ( stari srušeni objekat ),zatim na igralištu kod nekadašnje zgrade Gimnazije ( kod hotela) i u sali DTV ” Partizana ” gdje su 1955 godine postavljeni prvi koševi u gradu.Izgradnjom novog objekta DTV ” Partizana ” na Mejdanu (1972 ) i Sportske dvorane (1981 ) zvornička košarka doživljava svoj najveći uspon.

drina

Na inicijativu KK ” Drina ” osnovana je Opštinska liga od 12 ekipa iz mjesnih zajednica van grada.U školskim dvorištima, gdje se igralo,izgradjeni su sportski poligoni sa koševima.U mjesnim zajednicama Kozluk i Divič,čije su ekipe bile najbolje,osnovani su košarkaški klubovi ( u Kozluku ” Mineral ” i Diviču ” Mladost “.Takmičili su se prvo u Regionalnoj ligi Tuzla, a potom u II republičkoj ligi.Najviše zasluga za razvoj ova dva kluba imaju Ismet Okanović na Diviču i Šemsudin Šišić u Kozluku,koji je bio i trener u klubu.

Valja napomenuti da su prve košarkaške sudije u Zvorniku su bili Vojo Božić i Abdulah Malović ( Abule ), a u kasnijem periodu u sudije će biti proizvedeni i Alija Mehmedović,Zlatko Tirić,Emir Trhulj

Dobri poznavaoci zvorničke košarke ističu da su za razvoj ovog sporta u gradu i Opštini najzaslužniji Hazim Tirić,Zijo Kadić,Vojo Božić,Dragan Popović i Fadil Sarajlić.

Zijah Kadić u košarci je još od 1955. godine, bio je predsjenik KK Bosne i član Upravnog odbora.

Rođeni Zvorničanin je, kao učenik na stolarskom zanatu, a na inicijativu profesora fizičkog vaspitanja Ivice Frančeševića, pravio drvene table za koševe u Zvorniku.

To su bili i počeci košarke u ovom bosanskohercegovačkom gradu.

Odličan rad

Kadić, Hazim Tirić, Milenko Dabić, Milan Mijanović, Slobodan Šišić, Vladimir Cvetković, Esad Ibrahimagić, Ferhat Nožinović, Nazif Hrustanbegović, Haso Hadžimejlić… bili su među istaknutim igračima Košarkaškog kluba Drina u njenim počecima.

Poslije je Kadić bio funkcioner u KK Drina, koji je stigao i do Prve B-lige bivše Jugoslavije.

– Zahvaljujući odličnom radu ljudi, naročito od 1976. do 1985., Drina je od Druge republičke lige stigla do Prve B-lige bivše Jugoslavije – kaže Kadić, koji je u tom periodu bio i predsjednik zvorničkog kluba u jednom od razgovora za Dnevni avaz.

– Jedan od naših bitnijih poteza kao uprave bila je odluka o angažiranju Luke Stančića za stručnog saradnika i trenera. Luka je angažiran na preporuku poznatih sportskih radnika, a naših prijatelja Lole Antića, Radeta Savića i Miše Krunića.

Stančić je u to vrijeme bio u radnom odnosu u Košarkaškom savezu Jugoslavije. Vodio je omladinsku reprezentaciju, a pomoćnik mu je bio Dušan Ivković, koji je poslije postao ponajbolji evropski trener – ističe Kadić.

Prema njegovim riječima, s Drinom su sarađivala i druga legendarna košarkaška imena, poput Ace Nikolića, Mirka Novosela, Božidara Maljkovića, a Kadić posebno ističe Bosnine čelnike Vukašina Vukalovića, Huseina Morankića, Gorana Radonjića, kao i trenersku legendu Bogdana Bošu Tanjevića.

(zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *