Kiša ugasila požare u Podrinju i drugim dijelovima BiH (VIDEO)

Požari koji su prethodnih dana nanosili ogromne štete na području Zvornika, Bratunca i drugih dijelova BiH sinoć su ugašeni kišom. Vjetrovi i toplo vrijeme pogodovali su širenju vatre, a imali smo priliku pratiti užasne i ogromne požare koji su zahvatili brda Vjenačac kod Grbavaca u Zvorniku i Konjeviće kod Konjević Pola u Bratuncu.

U Konjević Polju je požar prethodne noći već bi došao u blizini porodičnih kuća, a onda oko jedan sat i trideset minuta stiže kiša i zaustavlja širenje vatre, a onda i gašenje.

Desetine ogromnih požara u prethodnih nekoliko dana registrovani su samo na području Zvornika. Prema informacijama iz Civilne zaštite Zvornik sinoćnji jak vjetar nije napravio štetu na području teritorije Zvornika, odnosno nije bilo takve vrste prijave.

Pored mnogobrojnih apela da se vatra ne loži na otvorenom zbog toplog vremena i jakog vjetra, neodgovorni pojedinci uzrokovali su požare širom Podrinja i uništili ogromne površine šume, ubili veliki broj divljih životinja i nanijeli trajne posljedice eko sistemu ovog područja kojem će trebati desetine godina za oporava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *