Pandemija koronavirusa usporila je predizborne aktivnosti u Bosni i Hercegovini. Iako bi se Lokalni izbori trebali održati 15. novembra, sva imena kandidata za načelnike, gradonačelnike i vijeća su nepoznanica i to ne samo javnosti, već i političkim strankama koje će učestvovati u izbornoj utrci.

Finalni dogovori su u toku, a u pojedinim predizbornim koalicijama još nisu odlučili koja stranka će ponuditi zajedničke kandidate za načelničke pozicije.

Kada je Kanton Sarajevo u pitanju, od ranije je poznato da će SDP, Naša stranka, Narod i pravda i NBL imati zajedničke kandidate za načelnike. Ono što se još ne zna jeste ko će biti kandidat tih stranaka u Novom Sarajevu, pa čak ni koja stranka će ponuditi tog kandidata.

Ono što se od ranije zna jeste da će njihov zajednički kandidat u Starom Gradu biti aktuelni načelnik te općine i predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić. Njemu bi se, prema još nepotvrđenim informacijama, trebao suprostaviti Jusuf Pušina, koji će biti kandidat SDA.

U Centru bi kandidat SDA trebao biti aktuelni načelnik te općine Nedžad Ajnadžić, dok će zajedničkog kandidata “četvorke” ponuditi Naša stranka i to bi trebao biti Srđan Mandić, bivši ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo.

Iz Naroda i pravde su najavili da će oni ponuditi kandidata koji će “odmjeriti snage” sa aktuelnim načelnikom Novog Grada Semirom Efendićem (SDA), a ista stranka će ponuditi kandidata za načelnika Općine Ilidža. To će, izvjesno je, biti Nermin Muzur, aktuelni federalni zastupnik i bivši direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo, dok bi kandidat SDA trebao biti aktuelni načelnik Senaid Memić. U ostalim općinama u Kantonu Sarajevo, prema informacijama Faktora, SDA neće mijenjati kandidate koji već obnašaju načelničke dužnosti.

Izbori za načelnike i gradonačelnike će naročito neizvjesni biti u Tuzlanskom kantonu. “Bh. blok”, kojeg čine SDP i Naša stranka, su blok samo u Kantonu Sarajevo. U Tuzli, primjera radi, te dvije stranke nastupaju odvojeno. Tako će SDP-ov kandidat za gradonačelnika Tuzle biti Jasmin Imamović, dok je Gradski odbor Naše stranke odlučio da njihov kandidat bude Derviš Čičko, koji još nije dobio “zeleno svjetlo” Predsjedništva te stranke.

Kandidat SDA za gradonačelnika Tuzle još nije poznat. Kako nam je kazao Salko Zildžić, predsjednik Gradskog odbora SDA Tuzla, otvorena je mogućnost da ta stranka podrži i kandidata bloka kojeg će činiti Demokratska fronta i Socijaldemokrati BiH, ili nekog nestranačkog kandidata, ukoliko on bude posjedovao lični kapacitet i integritet da ugrozi poziciju koju trenutno drži SDP-ov Jasmin Imamović.

Demokratska fronta i Socijaldemokrati BiH će definitivno zajednički nastupiti na predstojećim izborima, a imena njihovih kandidata bi se, tvrde zvaničnici tih stranaka, trebala znati u julu. Ono što se ipak zna je da će kandidat za načelnika Lukavca biti Edin Delić iz Socijaldemokrata BiH, aktuelni načelnik koji je prošli mandat osvojio kao kandidat SDP-a. Kada je SDA u pitanju, pored aktuelnih načelnika iz te stranke, izvjesno je da će kandidat za gradonačelnika Živinica biti Samir Kamenjaković, koji se prije nekoliko dana priključio toj stranci.

Jasmin Hušić će biti zajednički kandidat sedam političkih stranaka za načelnika Velike Kladuše. Njegovu kandidaturu podržavaju SDA, DNZ – Krajiška stranka, A-SDA, SDP, Demokratska fronta, KSPP i Naša stranka. Nezavisni kandidat u toj općini će biti Edin Behrić, bivši načelnik te općine, dok je neizvjesna situacija u vezi sa kandidatom Laburističke stranke aktuelnog načelnika Fikreta Abdića, kojem je prije nekoliko dana određen jednomjesečni pritvor zbog optužbi za zloupotrebu položaja.

Nešto je “čistija slika” u entitetu RS. Sve probosanske stranke, osim SDP-a, podržale su kandidaturu Alije Tabakovića za načelnika Srebrenice, kojem će protivkandidat biti aktuelni načelnik Mladen Grujičić. Aktuelni gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić će ponovo biti kandidat SNSD-a. Iako je bilo gotovo izvjesno da će njegov rival biti PDP-ov Draško Stanivuković, u posljednjih nekoliko dana se aktuelizirala mogućnost da kandidatkinja PDP-a ipak bude Jelena Trivić.

Većina stranaka i koalicija najavljuju imena za drugu polovinu jula, te ističu kako je postizanje dogovora o kandidatima i kandidatskim listama usporeno zbog aktuelne pandemije koronavirusa. Centralna izborna komisija je propisala da se kandidatske liste podnose u periodu od 5. do 17. augusta, te će finalne liste zasigurno biti poznate tek početkom osmog mjeseca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *