Ko može, a ko ne može donirati krv?

Ako planirate da u narednom periodu darujete krv, neophodno je da unaprijed znate pod kojim uslovima možete dati najdragocjeniju tečnost, a kada to ipak nije moguće.

Kako se obavlja selekcija?

Selekcija davaoca krvi se vrši prema ustanovljenim, isključivo medicinskim, kriterijumima za privremeno odlaganje davanja krvi ili trajno odbijanje zbog nepodobnosti za davanje krvi, bilo da bi davanje krvi moglo da ugrozi potencijalnog davaoca bilo primaoca. Na izbor davaoca krvi nikako nema uticaj pol, religija, nacionalnost, seksualno opredjeljenje, politička orijentisanost, zanimanje, socijalni status ili neki drugi sličan razlog.

Kako se provjerava da li možete darovati krv?

Za početak, prije darivanja krvi obavlja se laboratorijsko testiranje i ljekarski pregled.  Ubodom u jagodicu prsta i uzimanjem nekoliko kapi krvi odrediće vam se nivo hemoglobina u krvi, te orijentaciono krvna grupa, dok ćete definitivan nalaz dobiti u knjižici darivaoca krvi nakon detaljnog laboratorijskog ispitivanja. Na pregledu kod ljekara biće vam postavljena neophodna pitanja u vezi sa zdravstvenim stanjem. Takođe, tom prilikom će doktor provjeriti i krvni pritisak, puls, te poslušati rad srca i pluća.

Kada se odgađa davanje krvi?

Prilikom konzumiranja većine lijekova potrebno je da prođe pet poluživota eliminacije lijeka iz organizma da bi se lijek odstranio više od 90 odsto iz krvi.

Isto toliko vremena je potrebno da prođe od trenutka uzimanja lijeka i davanja krvi, a ukoliko je moguće iz zdravstvenih razloga da osoba bude to vrijeme bez lijeka. Detaljne informacije o razlozima za odgađanje davanja krvi se dobijaju od ljekara na pregledu.

Najčešći razlozi privremenog odbijanja davaoca krvi:

– nizak hemoglobin

– visok ili nizak krvni pritisak

– menstruacija, trudnoća ili dojenje kod žena

– lakše akutne bolesti (hunjavica, prehlada)

– tetovaža i pirsing

– alkoholisano stanje

– uzimanje antibiotika

– vakcinacija osobe

– primljena transfuzija

– nedavni operativni zahvati

Ko može dati krv i koliko često?

Krv može dati svaka zdrava osoba, i to:

– u dobi od 18 do 65 godina (u slučajevima dobrog zdravstvenog stanja i do 70)

– tjelesne težine iznad 55 kilograma – proporcionalno visini

– tjelesne temperature do 37 stepeni i

– uz odobrenje ljekara

Muškarci mogu na klasični način dati krv četiri puta godišnje s razmakom između davanja od tri mjeseca, a žene tri puta godišnje s razmakom između davanja od  četiri mjeseca.

Na ćelijskom separatoru davaoci krvi mogu češće dati jedan ili više krvnih sastojaka. Oko 10 odsto davalaca krvi tokom ljekarskog pregleda bude odbijeno privremeno ili trajno. Razlog odbijanja uvijek je opasnost od uzimanja krvi za zdravlje davaoca ili opasnost od krvnih pripravaka za zdravlje primaoca.

(nezavisne.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *