U Bosnu i Hercegovinu za sada mogu da uđu strani državljani, ali samo oni koji imaju poslovne obaveze, dok će od 1. juna granice biti otvorene za sve.

 Ko sve može da uđe u BiH i pod kojim uslovima

Savjet ministara Bosne i Hercegovine juče je odlučio da stranci, poslovni ljudi, mogu da uđu u zemlju. Odlukom se omogućavaju ulazak i boravak strancu koji u Bosnu i Hercegovinu ulazi zbog poslovnih obaveza, pod uslovom da posjeduje pozivno pismo pravnog lica iz Bosne i Hercegovine koje ga angažuje u BiH i potvrdu o negativnom testu na virus novi korona virus ovlaštene laboratorije, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska.

Istovremeno je omogućen boravak u Bosni i Hercegovini strancima, članovima uže porodice (bračni partner, roditelji, djeca, braća i sestre) umrle osobe radi prisustva njenoj sahrani, najviše 72 sata od trenutka ulaska u BiH pod uslovom da posjeduju dokaze o smrti i srodstvu s umrlom osobom.

Podsjećamo da je Republički štab za vanredne situacije RS podnio inicijativu Savjetu ministara BiH da donese neophodne akte s ciljem ukidanja dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH, a koji su uvedeni zbog pandemije virusa korona.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija najavio je da će od 1. juna biti omogućen ulazak svima u BiH, ali odluku još nije donio Savjet ministara tako da nije poznato pod kojim uslovima će biti moguće ući u zemlju.

Što se tiče ulaska državljana BiH u zemlju, kućna izolacija je ukinuta.

– Ta odluka je donesena 20. maja, ali važi i za one koji su ušli prije. Dakle, svi mogu slobodno da se kreću, neće biti provjeravani. Jedino u kućnoj izolaciji moraju da budu oni kojima je ta mjera izrečena po drugim osnovama, poput kontakta sa zaraženima – rekla je ministarka uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić.

(Blicrs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *