Povodom Međunarodnog dana tolerancije koji se obilježava 16.novembra,  članice Koalicije „Za pozitivan Zvornik“, tačnije predstavnici Srednjoškolskog centra „ Petar Kočić“ i Udruženja Međunarodni forum solidarnosti Emmaus, u saradnji sa misijom OSCE-a  organizovali su danas radionicu na temu tolerancija.

Održana radionica na temu tolerancije

 U radionici koja je bila  interaktivna  učenici škole Petar Kočić i mališani Emmausa porukama i simbolima mira, oslikavali majice, pravili ramove, panoe.

                                     radionica-koalicija 3

U prvom dijelu radionice prema riječima Nikoline Lazić iz Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“  učesnici su se upoznali kroz test šta je to tolerancija i zašto je ona važna. „ Nakon toga u praktičnom dijelu učesnici su pokazali svoju kreativnost u oslikavanju majica sa simbolima mira i porukama o toleranciji , a pravili su i različite panoe dekupaž tehnikom, rekla je Lazićeva.

radionica- koalicija 2radionica-koalicija 4

Ona je dodala da je radionica osmišljena da bude zanimljiva samim  učesnicima , kako bi na što jednostavniji način i naučili šta je tolerancija. Dženita Alić Pargan iz Udruženja Međunarodni forum solidarnosti Emmaus je istakla da su učesnici današnje radionice , u prvom dijelu radili test kroz koji su mogli da nauče šta je to tolerancija i koliko su oni sami tolerantni. „ Djeca su trebala da  zamisle da putuju vozom i da odaberu putnike sa kojima bi, a sa kojima ne  proveli vrijeme  u svojim kupeima“ ističe Alić Pargan .

                                                        radionica-koalicija 6

Učesnici  su danas saznali šta znači  prihvatanje različitosti  , bilo koje vrste i kulturne , i vjerske i različitosti stila života ili oblačenja. Alić Pargan je istakla da ona lično smatra da se treba što više raditi  sa najmlađim uzrastima.  Naši najmlađi nisu još uvjek „ ukalupljeni“  u jedan dio ovog društva . Mi smo tako društvo , raznoliko i treba  da prihvatimo sve različitosti koje imamo , jer to je naše bogastvo , rekla je Dženita Alić Pargan .

                                                            radionica-koalicija 5

Na kraju današnje radionice svi učesnici su se slikali u zajedničkom velikom panou kako bi im ostala trajna uspomena na jedan kreativan i tolerantan dan koji su zajedno proveli. Koalicija za pozitivan Zvornik u petak u 18 časova u Domu omladine organizovaće koncert povodom Međunarodnog dana tolerancije, na kome će učestvovati Osnovna muzička škola, mali hor „ Izvornik“ biće otvorena i izložba slika Mirzeta Mustafića, kao i učenici ugostiteljskog smjera Srednje škole „ Petar Kočić“ koji će pripremiti zakusku za posjetioce.

(radioosvit)