Kolaps na Rači, kamioni čekaju u kolonama: Šta u UIO BiH vide kao rješenje problema?

Kod Carinskog terminala odnosno Graničnog prelaza na Rači već duže vrijeme vlada kolaps i vozači kamiona čekaju u dugim kolonama. Problematika je posebno prisutna od kada je zabranjen teretni saobraćaj preko mosta kod GP Karakaj.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kažu da, ako se poredi mart sa aprilom, evidentno je povećanje protoka teretnog saobraćaja za 11 odsto, s tim što je evidentno i dalje povećanje protoka teretnog saobraćaja.

“Što se tiče trajanja carinskog postupka na GP Rača, uz maksimalno zalaganje službenika carine, vremenski period čekanja na GP Rača nije znatnije povećan (ranije je provedena studija mjerenja vremena i utvrđeno vrijeme zadržavanja je manje od 15 minuta)”, kaže za InfoBijeljinu Darjana Maglov, portparol UIO BiH.

Prema njenim riječima, na CR/GP Rača na ulazu u BiH postoji carinski terminal koji može primiti oko 150 kamiona čime se izbjegava gužva na ulazu u BiH, ali su ogromne gužve na izlazu iz Srbije.

Kolaps na Rači, kamioni čekaju u kolonama: Šta u UIO BiH vide kao rješenje problema?

“I na CR/GP Pavlovića most (Popovi) evidentno je povećanje broja teretnih vozila, gdje zbog postojanja samo dvije trake dolazi do stvaranja kolone i na izlazu i ulazu u BiH”, istakla je Maglov.

Dodaje da rješenje bržeg protoka roba i putnika prevazilazi ingerencije UIO (infrastruktura prelaza – postojanje samo dvije trake, rad graničnih organa Srbije, inspekcijskih službi i granične policije BiH, sanacija Karakaja…).

“Ali što se tiče CI Bijeljina, CR/GP Rača i CR/GP Pavlovića most-Popovi moguće je određeno ubrzanje protoka povećanjem broja službenika na ovim lokacijama”, ističu iz UIO BiH za InfoBijeljinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *