Roman “Udovičke zemlje” autora Fajke Kadrića nagrađen je od Fondacije za izdavaštvo FBiH kao jedan od najboljih u protekloj godini. Ovaj roman drugačiji je od svih drugih, posebno za čitaoca koji uzme ovo štivo prvi put u svoje ruke jer roman govori o vremenskom periodu o kojem se vrlo malo zna, sa centrom događanja u bosanskom Podrinju, a radnja je smještena u srednjovjekovne gradove Podrinja kao što su Kušlat, Susjed, Perin i Zvornik.

Koliko znate o podrinjskim srednjovjekovnim gradovima Susjed, Kušlat, Perin, Ludmer... Roman "Udovičke zemlje" vodi vas u to vrijeme viteštva, časti i ponosa
FOTO: Ilustracija okršaja bosanske i osmanske vojske

Uz originalan način pripovijedanja koje je potkrijepljeno historijskim činjenicama, ali i ljubavlju samog autora prema njegovoj rodnoj grudi u Podrinju, ovaj roman postao je jedinstven spoj koji će čitaoca držati uz knjigu sve do samog kraja priče.

Roman odiše mudrostima koje možemo pročitati na stećcima, a koje je autor vješto smjestio u monolozima i dijalozima glavnih junaka cijele priče. Likovi u romanu su raznoliki i poznati, od plemića Oprašića koji su posljednji bosanski vladari bosanskim Podrinjem, pa do mističnog Hamza Dede Orlovića iz Konjević Polja, preko proklete Jerine, pa do bosanskih kraljeva Stjepana Tomaša Kotromanića i njegovog sina nasljednika Stjepana Tomaševića, ali i likova koji su čista fikacija autora, koji izgledaju tako stvarno, kao da smo ih lično upoznali čitajući književno štivo. Roman je ujedno i odlična prezentacija Podrinja i njegovih prirodnih ljepota koje su opisane jedinstvenim književnim izražajem kojeg autor romana posjeduje.

Koliko znate o podrinjskim srednjovjekovnim gradovima Susjed, Kušlat, Perin, Ludmer... Roman "Udovičke zemlje" vodi vas u to vrijeme viteštva, časti i ponosa
FOTO: Ilustracija bosanske srednjovijekovne dinastije Kotormanić

Ljudi u romanu iz tog vremena slični su i sadašnjim stanovnicima Podrinja, čitajući priču, možete prepoznati mnogobrojne ličnosti iz danšnjeg vremena.

Roman “Udovičke zemlje” pojavio se u mnogobrojnim bibliotekama širom Bosne i Hercegovine, a prema prvim podacima roman je zabilježio odličnu čitanost (podaci do pojave pandemije uzrokovane korona virusom).

Trenutno roman možete kupiti u knjižarama “Planjax” koja je ujedno i izdavač ovog romana, a najbliža knjižara Planjaxa gradu Zvorniku, nalazi se u tržnom centru “Omega” u Tuzli.

Postoji mogućnost i da ovo štivo poručite putem e-maila uz posvetu autora i isto dobijete na kućnu adresu po pristupačnoj cijeni. Ukoliko želite roman dobiti na kućnu adresu pišite na email: f[email protected]

Oduševljenje romanom nije krio univerzitetski profesor iz Tuzle Nedžad Ibrahimović, autor mnogobrojnih književnih djela, koji je o romanu “Udovičke zemlje” napisao:.

“Prelijepo napisan povijesni roman o srednjovjekovnoj Bosni, iznimno bogatog i cizeliranog književnog jezika koji je sačuvao svježinu narodnog govora. Skoro da bi se moglo reći da je sav on jedna prekrasna epska poema. Svojom svedenom fabulom i, tek krokijima glavnih likova, vladara, vitezova, osvajača, bundžija i vječnih prevaranata, te svojim prekrasnim slikama, roman Udovičke zemlje je jedno od najboljih domaćih proznih djela koje sam čitao.” dr Nedžad Ibrahimović.

Ukratko “Udovičke zemlje” je historijski roman čija radnja se odvija od 1440. do 1476. godine i prikazuje Zvornik, Kušlat i Podrinje u vremenu posljednjih vitezova i dolaska Osmanlija na ove prostore.

Koliko znate o podrinjskim srednjovjekovnim gradovima Susjed, Kušlat, Perin, Ludmer... Roman "Udovičke zemlje" vodi vas u to vrijeme viteštva, časti i ponosa
FOTO: Izgled plemića Radivoje Oprašića prema mašti autora teksta

Kroz roman se govori o likovima: Hamza Dedu Orlovića začetnika uticajnog Hamzevijskog reda, prokletoj Jerini i njenim potomcima, a tu su i posljednji kraljevi Bosne, Stjepan Tomaš Kotromanić i njegov sin Stjepan Tomašević, vitez iz plemićke porodice Oprašića koji su vladali Kušlatom i Zvornikom u vremenskom periodu radnje romana.

Kralj je nakon ručka održao zdravicu za goste i obavijestio ih o zaključcima noćnog vijeća. Izrekao je nešto, što Radivoje u lahkoj omaglici izazvanoj otrovom, za koju je mislio da je posljedica nespavanja, nije potpuno ni razumio ni zapamtio. Govorio je nešto kao:
– Bosna nije ni istok ni zapad. To kažu i prvi i drugi, a mi kažemo – ona je stož oko kojeg je sadjeven svijet. Nećemo prevaliti ni na koju stranu, jer će to značiti da se sebe odričemo. Onih koji je vuku tamo ili ovamo jednak je broj. Oni će se vječno natezati, a ona stajati uspravno. I sve dok je budu potezali proljevat će se krv. Kada se sukobljeni svjetovi umore, shvatit će da je ona Božiji recept za mir na zemlji. To vrijeme je daleko, a mi smo kratkovjeki. Tada neće postojati ni istok ni zapad osim kao mjesta izlaska i zalaska sunca. Učinimo ono što nam je činiti da nas naši potomci kao slavne spominju.
(Odlomak iz romana Udovičke zemlje.)

Tekst napisao:
Ilijaz Miralemović

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *