Kompaniju ''Alumina'' posjetilo 10 stranih studenata (FOTO)

Kompaniju „Alumina“ ovih dana posjetila je grupa studenata iz Belgije, Francuske, Njemačke, Švedske, Indonezije, Šri Lanke, Filipina i Brazila, koji su boravak u ovoj fabrici iskoristili da se upoznaju o proizvodnom procesu najvećeg zvorničkog kolektiva.

Posjetu 10 studenata organizovao je Rudarsko-geološko-naftni fakultet iz Zagreba.

Profesor ovog fakulteta Sibila Borojević Šoštarić navela je da je riječ o međunarodnom studiju u čijem je fokusu geometalurgija – veza između industrijske mineralogije, geologije i procesnih tehnologija, izuzetno potrebnih za ostvarivanje evropskog zelenog plana.

Kompaniju ''Alumina'' posjetilo 10 stranih studenata (FOTO)

Pomoćnik direktora za strategiju, tržište i integrisanu zaštitu u kompaniji „Alumina“ Dragana Dragojlović, koja je zajedno sa predstavnicima Sektora integrisane zaštite bila domaćin grupi međunarodnih studenata, rekla je da je u okviru posjete pokazana cjelokupna proizvodnja, predstavljen proizvodni portfolio i rad fabrike, nakon čega su na stručnoj diskusiji dati odgovori na brojna tehnička pitanja.

-Ova posjeta dio je međunarodnog programa EU “EIT ravmaterijals” /EIT RawMaterials/ u kojem je kompanija „Alumina“ u prethodnim godinama učestvovala kao pridružen partner na naučnoistraživačkom projektu – navela je Dragojlovićeva.

Kompaniju ''Alumina'' posjetilo 10 stranih studenata (FOTO)

Ona je izrazila zadovoljstvo što su ugostili studente iz različitih zemalja svijeta u vezi sa proizvodnim procesima u „Alumini“ i osvrtom na zeleno rudarstvo i zelene tehnologije i dodala da se kompanija rado odazvala da bude domaćin kako bi podržala mlade studente u oblasti tehničkih i prirodnih nauka.

-Studente, koji su pokazali veliku zainteresovanost tokom cijelog boravka u fabrici, upoznali smo o osnovama proizvodnje naših proizvoda, kontrole kvaliteta i zaštite životne sredine – rekla je Dragojlovićeva.

Kompaniju ''Alumina'' posjetilo 10 stranih studenata (FOTO)

Ističući da su studenti postavljali mnogo korisnih pitanja, Dragojlovićeva je naglasila da ovom i sličnim posjetama „Alumina“ podržava obrazovanje i interesovanje mladih studenata iz različitih dijelova svijeta i izrazila uvjerenje da će ovo novo iskustvo studentima biti korisno za njihov budući rad.
Nakon boravka u „Alumini“, grupa međunarodnih studenata planirala je da posjeti i Rudnik boksita u Jajcu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *