Komunalna preduzeća sa područja regije Birač i iz dve opštine u FBiH počela su da dovoze projektovane količine otpada na Regionalnu deponiju na Crnom vrhu kod Zvornika.

Komunalna preduzeća kasne sa plaćanjem odlaganja smeća Regionalnoj deponiji Zvornik
Najsavremenija deponija u cijelom regionu

Iz preduzeća Regionalna deponija navode da je ostao još problem naplate od preduzeća za dopremljene količine otpada na deponiju, jer su prošlu ratu kredita Svetskoj banci uplatile upravo opštine koje su osnivači deponije.

 Direktor Regionalne deponije Aleksandar Vračević kaže da su značajno povećane količine dopremljenog otpada.

– Nakon požara na ranijim ili divljim deponijama svi su shvatili da moraju sve količine da dovoze na regionalnu deponiju koja je i napravljena sa ciljem da se spreči stvaranje divljih deponija. Sada možemo reći da komunalna preduzeća iz svih 7 lokalnih zajednica u RS, odnosno opština regije Birač, i dva iz FBiH dopremaju sve projektovane količine otpada na regionalnu deponiju – kaže Vračević.

Dodao da još uvek nije rešen problem jer nisu naplatili sva dugovanja od komunalnih preduzeća za dovezene količine otpada.
– U narednom periodu moramo da rešimo i ovaj problem jer samo dva ili tri komunalna preduzeća nemaju dugovanja za isporučene količine otpada na našoj deponiji. Ovo je otvorilo sliku rada tih komunalnih preduzeća, odnosno pokazalo da oni imaju organizacionih problema, odnosno višak zaposlenih ili su im odobrene nekomercijalne cene usluga i zato se njihova dugovanja prema nama povećavaju – ističe Vračević.

Dodaje da je zbog loše naplate potraživanja prošlu ratu kredita Svetskoj banci platilo 9 opština osnivača deponije, a polovinom decembra stiže druga rata za naplatu.

Komunalna preduzeća kasne sa plaćanjem odlaganja smeća Regionalnoj deponiji Zvornik

– Sve druge svoje obaveze izmirujemo na vreme i organizovali smo posao da možemo samostalno da funkcionišemo i sa ovakvim dugovanjima. Uveli smo u rad jednu privatnu firmu na deponiju koja se bavi sakupljanjem sekundarnih sirovina, što nama smanjuje sredstva motornih vozila i mašina – ističe Vračević.
Za deponiju 5 miliona dolara

Regionalna deponija na Crnom vrhu urađena je kreditom Svetske banke u iznosu od 5.000.000 dolara, dok je Vlada RS učestvovala u projektu sa 10 odsto povučenog novca.

To je centralna deponija sa Grad Zvornik, opštine Bratunac, Srebrenicu, Miliće, Vlasenicu, Osmake i Šekoviće iz RS, te Kalesiju i Sapnu iz FBiH.

Projektovani kapacitet deponije je 90 tona dnevno na 20 godina.

(Blic.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *