Rasim Salihović spada u konobare prve klase u Evropi, one konobare koji rade zabave i okupljanja najvećeg nivoa.

Konobar Rasim služio prve goste kafića Mol u Zvorniku i kraljicu Danske
Rasim Salihović

Svoj put vrhunskog konobara Rasim je započeo u jednom od prvih zvorničkih kafića, imena “Mol”. Svoju praksu, a zatim i prvu platu stekao je upravo u ovom kafiću koji je bio dobro poznat svim Zvorničanima.

Najviđenije ličnosti iz tog perioda odsjele bi u Molu prilikom posjete Zvorniku. Tako je Salihović mogao da se pohvali da je piće servirao za najbolje glumce tadašnje Jugoslavije Mirjanu Karanović, Miki Manojlovića, Pavla Vujisića i druge najveće zvijezde tog vremena koje su igrale u filmu “Otac na službenom putu”.
Ratni vihor Rasima vodi sve do daleke Danske. Dugogodišnji kvalitetan rad uočili su i vrijedn Danci koji su Rasima svrstali u rednajboljih konobara ove zemlje.

Danas Rasim Salihović “konobari” samo na zabavam visoke klase, pa je tako u svom poslu u Danskoj, Salihović piće do sada servirao kraljici Danske, premijerima, ministrima i drugim istaknutim ličnostima društveno političkog života ove skandinavske zemlje.

Pored opisanog posla, Rasim stigne honorarno raditi i pomagati rad restorana Sarajevo u Kopenhagenu. Ovo je omiljeni restoran diplomatije BiH u Danskoj.

Pored diplomatije naše zemlje, restoran je mjesto susreta i velikog broja udruženja naših državljana na privremenom radu u ovoj skandinavskoj zemlji, kao i delegacija vjerskih i kulturnih institucija iz BiH prilikom posjeta našoj dijaspori.

Konobar Rasim služio prve goste kafića Mol u Zvorniku i kraljicu Danske
Dva Zvorničaninam vojni muftija Smajlović i Salihović, obojica u Danskoj prilikom posjete delegacije IZ Kopenhagenu
Rasim Salihović koristi svaku priliku da pomogne svoje sugrađane u BiH, a posebno komšije iz rodnih Križevića kod Zvornika. Učesnik je skoro svih humanitarnih akcija u ovom mjestu koje su za cilj imale poboljšanje uslova života u ovoj zajednici.

Ovaj vrijedan čovjek tipičan je primjer uspješnih ljudi iz naše zemlje u zemljama zapadne Evrope. Iako “samo konobar” u Danskoj je dobio priznanje unapređenjem do najvišeg stepena u ovoj branši i Rasim u tome uživa.

(Zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *