Korona poslala na biro više od 23.000 ljudi

0

Da je situacija izazvana virusom korona i te kako uzdrmala tržište rada u BiH, pokazuje podatak da je spisak zvanično nezaposlenih lica u proteklih nekoliko mjeseci povećan za više od 23.000 imena. U februaru je posao tražilo 402.888 ljudi, nakon čega BiH, već od marta, zapljuskuje talas zaraženih, a time i restrikcije u poslovanju firmi, da bismo u zadnjem danu jula, što su i posljednji dostupni podaci, imali 426.252 nezaposlenih.

Bilo je i gore, poručuje Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, koji tvrdi da je, samo u martu i aprilu u FBiH bez posla ostalo do 40.000 ljudi, ali su ih poslodavci, po stabilizaciji stanja, odnosno ublažavanja mjera, počeli vraćati na radna mjesta.

“Svakako je i taj podatak od 23.364 ljudi, za koliko je povećana nezaposlenost, frapantan. Generalno, to pokazuje da BiH nije na adekvatan način uspjela odgovoriti izazovu koji se zove kovid-19. Istina je da je to u entitetu Republika Srpska urađeno na puno bolji način nego što je to slučaj bio u Federaciji BiH”, rekao je Šatorović u izjavi za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu sva dešavanja u Evropi i svijetu, gdje se očekuje novi talas virusa korona, ako ne bude pravovremene i adekvatne reakcije koja će situaciju preduprijediti, ova brojka bi mogla postati dva ili tri puta veća.