Dvojica naučnika, jedan britanski i jedan norveški, objavili su nedavno studiju iz koje bi se moglo zaključiti da je virus SARS-CoV-2 stvoren u laboratoriji.

Prema radu objavljenom u časopisu Quarterly Review of Biophysics, protein spike (šiljak) novog korona virusa sadrži neke sekvence za koje se čini da su vještački umetnute kako bi se uspješnost virusa povećala.

U sažetku rada i kasnije u njegovoj razradi norveški virolog Birger Sorensen i britanski onkolog Angus Dalgliš tvrde da su identifikovali “umetnute dijelove postavljene na površini šiljaka SARS-CoV-2” koji su ključni za komunikaciju virusa s ljudskim stanicama i za ulazak u njih.

Sorensen je za norvešku televiziju NRK rekao da virus ima svojstva koja se uveliko razlikuju od drugog korona virusa, uzročnika SARS-a, te da ona nikada nisu otkrivena u prirodi. Ustvrdio je da Kina i Sjedinjene Države sarađuju dugi niz godina na istraživanju korona virusa kroz studije o “sticanju funkcija” u kojima se patogenost ili prenosivost virusa može povećati kako bi se bolje razumjeli.

Britanski obavještajac podržao tezu naučnika
Britansko-norveškom dvojcu u tezi se pridružio Sir Ričard Dirlove, čelnik britanske tajne službe MI6 od 1999. do 2004.

Štaviše, on je u svojim tvrdnjama otišao još korak dalje – za “Daily Telegraph” je izjavio da istraživanja Sorensena i Dalgliša pokazuju da je pandemija možda započela na Virološkom institutu u Vuhanu.

Dodao je da smatra da je malo vjerovatno da je virus bio namjerno pušten, ali istakao je da je Kina očigledno pokušala prikriti propust.

Ovo nije prvi put da se javljaju takve teze. Kineski i američki političari već mjesecima razmjenjuju uzajamne optužbe na temu Kovid-19.

Otkad je korona virus stigao u Sjedinjene Države, visoki funkcioneri administracije Donalda Trampa promovišu glasine da je nastao u Virološkoj laboratoriji u Vuhanu.

Kineski funkcioneri nisu im ostali dužni. Naprimjer, Žao Lijian, portparol i zamjenik glavnog direktora Odjeljenja za informacije ministarstva spoljnih poslova Kine, preko Twittera je poručio:

“CDC je uhvaćen na djelu. Kada se u SAD-u pojavio nulti pacijent? Koliko je ljudi zaraženo? Koja su imena bolnica? Možda je američka vojska donijela epidemiju u Vuhan. Budite transparentni! Objavite svoje podatke! SAD nam duguje objašnjenja!“

Moguć sukob interesa norveškog virologa
Za potpunije razumijevanje nedoumica oko britansko-norveške studije važno je takođe napomenuti da bi Sorensen mogao imati ličnog interesa u medijski atraktivnim tezama o vještačkom porijeklu novog korona virusa, piše “Index.hr”.

Naime, rad objavljen u Quarterly Review of Biophysicsu prvenstveno predstavlja argumente za razvoj Biovacc-19, vakcine kandidata za Kovid-19, koje je trenutno u naprednom pretkliničkom razvoju.

A Sorensen ima finansijski interes u priči jer radi za “Immunor”, norvešku kompaniju koja stoji iza vakcine.

Tezu odbacuju i tajne službe
Konačno, tezu o vještačkom porijeklu virusa već su ranije, uz naučnike, odbacile i američke tajne službe. U novom slučaju odbacili su je i britanski obavještajni izvori.

Naime, prema pisanju londonskog “Timesa”, u britanskom MI5 ideju doživljavaju kao “glasinu i zavjeru” uporedivu s tvrdnjama antivakcinalističkog pokreta.

U tekstu se, među ostalim, ističe da se Dirlove (75) već ranije našao na udaru kritika zbog promicanja “pogrešnih podataka” u istrazi Sir Džona Čilkota koja je pokazala da rat u Iraku nije bio jedino moguće rješenje kako se to tvrdilo u britanskim političkim vrhovima prije početka intervencije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *